Les nostres noticies

S'inicia la temporada de bolets

30/09/2008

Els bolets

És ben coneguda la tradició boletaire de Catalunya. Els bolets són ingredients imprescindibles en la preparació de molts dels nostres plats; en alguns en són el component principal o, fins i tot, l'únic.

Aquest consum ha originat un comerç important, tant de bolets que creixen espontàniament en els boscos, quan n'és la temporada, com dels cultivats.

Però l'interès dels catalans pels bolets no es limita a unes qüestions gastronòmiques o comercials. Igualment importants, si no més, són els aspectes lúdics o esportius, que fan que, en arribar les pluges de la tardor, un gran nombre de persones es desplacin als boscos amb l'afany de passar una estona d'esbarjo i omplir de bolets els seus cistells.

La flora micològica del nostre país inclou, però, espècies tòxiques, algunes molt perilloses. El desconeixement, la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblat, fan que cada any, en arribar la temporada dels bolets, es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals.

Es coneix amb el nom de bolets, comunament, la part aèria i visible dels fongs, la qual té per missió més important la creació i difusió de les espores, que són els elements que permetran la reproducció de l'espècie.

Els bolets són de mides molt diverses: alguns a penes són visibles, mentre que d'altres poden arribar a mesurar més de mig metre com, per exemple, alguns pets de llop gegants.

Presenten formes molt variades, que recorden un paraigua, un embut, una porra o un corall; n'hi ha també de forma aplanada, com un botó, o esfèrica, com una pilota.

Com collir els bolets?

La millor manera de collir bolets és tallant-los amb un ganivet arran de terra. No cal remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micel·lis es localitzen a les capes superficials del sòl i si es malmeten provoquen la mort del bolet. Allà, ja no tornarà a haver-hi bolets.

Recolliu els bolets en cistells i no es bosses de plàstic. D'aquesta manera les partícules generatives dels bolets - les espores- són recuperades pel bosc.

  • Agafeu només els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubtes.
  • Els bolets que no hagueu d'agafar, deixeu-los estar, no els trenqueu ni els arrenqueu
  • No remeneu la fullaraca amb cap eina ja que perjudica el bosc i els bolets.
  • Si són molt petits, no els agafeu, no tenen sabor.
  • Per collir un bolet és bo tallar-lo al peu amb un ganivet, sense emportar-se terra ni els micelis
  • A mesura que recolliu bolets, ressembreu el bosc.
  • No agafeu ni esclafeu cap bolet que no es conegui.

Consells per prevenir accidents

Poseu al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte. No us refieu mai de les proves casolanes com ara l'ennegriment del gra d'all o de la cullereta de plata.

Si creieu que heu menjat bolets tòxics, presenteu-vos al centre sanitari pés proper.

Protecció de l'entorn natural

En totes les activitats desenvolupades al medi natural hem de respectar i, fins i tot, protegir en la mesura de les nostres possibilitats l'entorn que ens envolta.

  • No encengueu foc.
  • Compte amb les cigarretes.
  • Procureu no malmetre l'entorn natural amb els cotxes o les motos.
  • Respecteu les prohibicions d'accés motoritzat al medi natural.
  • No deixeu les escombraries al bosc.
  • Recolliu-les i emporteu-vos-les.

Consells de precaució i seguretat

Cal tenir precaució i prudència al bosc per evitar perdre-us. El rescat de cada boletaire perdut al bosc costa una mitjana de 2.200 euros a la Generalitat, xifra que inclou els recursos humans utilitzats, els vehicles terrestres i els helicòpters. Us oferim un seguit de recomanacions que caldria tenir molt presents a l'hora d'anar a la muntanya a buscar bolets:

  • Cal planificar bé l'excursió.
  • Abans de sortir, tingueu en compte l'estat del temps. Si el pronòstic no és bo, desistiu d'anar a buscar bolets. Recordeu que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.
  • Adeqüeu el vostre equipament (roba, calçat...) a l'activitat. Es recomana anar al bosc amb roba vistosa, de colors vius -com el taronja o el groc-, perquè facilita la localització en cas de pèrdua.
  • És recomanable portar una mica de menjar, com fruita seca, aigua i un telèfon mòbil. Per anar a collir bolets, és millor no anar sol.
  • Heu de conèixer la zona on buscareu els bolets, així com les seves vies d'accés. És bo prendre punts de referència per orientar-vos -són bons punts de referència, per exemple, el lloc on heu estacionat el cotxe, una línia elèctrica o un rierol d'aigua-.
  • No apureu el temps de l'activitat. Dins del temps total que hi penseu dedicar, comptabilitzeu també el temps que trigareu a fer el camí de tornada, perquè no hagueu de marxar quan fosquegi.
  • En cas de necessitat, truqueu als equips d'emergències, a través del telèfon 112. Un cop comunicada la vostra posició, no us mogueu del lloc fins que no contacteu amb el personal de recerca.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 185.191.171.11  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Agost2024

DlDmDcDjDvDsDg
29303101020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829303101
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell