Catalunya comença a desplegar el sistema que permet inscriure els nadons al registre civil des dels hospitals

Ràdio Martorell 91.2 fm
28/04/2016

Comparteix

A l’hospital de Martorell es podrà fer el tràmit a partir del mes de novembre. Des de fa pocs dies, i de forma progressiva, la majoria de pares i mares ja poden inscriure els nadons al registre civil directament des dels hospitals públics de Catalunya, sense haver de desplaçar-s’hi com passava fins ara. D’aquesta manera, s’acompleix una norma estatal que, evitant el factor presencial, ha de facilitar que els progenitors passin més temps amb els seus fills i filles acabats de néixer, gràcies a un sistema que funciona de forma ràpida i immediata.

El servei va estrenar-se l’octubre passat, en una primera fase, en un únic hospital a Catalunya –l’Hospital de Terrassa-, després d’uns mesos en proves i juntament amb una vintena d’hospitals d’altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Ara, després d’uns mesos en què s’ha comprovat el bon funcionament del sistema, aquest es comença a desplegar a la xarxa d’hospitals del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).

Aproximadament al novembre serà quan el servei ja arribi a la demarcació de Barcelona i, concretament a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Aquesta actuació suposa un avenç en la modernització dels registres civils de Catalunya i permetrà reduir l’afluència de públic a les oficines de registre, amb una millor atenció al conjunt dels seus usuaris, doncs la comunicació i la inscripció del naixement constitueix el primer vincle que una persona estableix amb l’Administració de Justícia. Els pares poden sol·licitar la inscripció dels seus fills en els tres supòsits següents: en el cas de fills matrimonials, si un dels progenitors és espanyol; també en el cas de fills matrimonials, quan ambdós progenitors siguin estrangers però de la mateixa nacionalitat i en el cas de fills de parelles no casades, si la filiació s’estableix només amb la mare o si el pare biològic està present i tots dos signen la sol·licitud. La sol·licitud del sistema s’ha de fer dins de les 72 hores posteriors al naixement i cal aportar tres documents: el certificat mèdic de naixement que lliura l’hospital; el DNI, NIE o passaport d’ambdós progenitors, o del sol·licitant si no és cap d’ells; i el llibre de família o certificat de matrimoni si falta la firma d’un progenitor. Immediatament, als pares i mares se’ls lliurarà la documentació original aportada i un justificant d’haver fet la comunicació. Més endavant, per correu ordinari o en format electrònic, rebran el certificat literal de naixement, que també actualitzarà automàticament el Llibre de Família sense necessitat d’haver de fer cap altre tràmit.