Les Bòbiles, un mercat que creix fidelitzant amb la qualitat i l’atenció al client

Ràdio Martorell 91.2 fm
16/03/2017

Comparteix

Nous aires d’il·lusió i d’esperança s’han instal·lat entre els paradistes del Mercat Municipal Les Bòbiles. Malgrat els anys de forta crisi econòmica, especialment cruenta per al petit comerç, la trentena de comerciants d’aquesta instal·lació municipal han mantingut l’energia per tirar endavant sense renunciar a l’essència: oferir productes pròxims i de qualitat i una atenció acurada. Aquest fet, combinat amb un increment de les activitats de dinamització i amb les reformes físiques de l’espai, són un punt de partida per fer realitat l’esperat rellançament de l’equipament. Trenta parades de venda conformen actualment l’oferta comercial a Les Bòbiles. En quatre amplis carrers s’hi distribueixen establiments de carnisseria, xarcuteria-cansaladeria, aviram, peixateria, pesca salada, menjars preparats, fruita i verdura, forn de pa i pastes, bar-cafeteria, parafarmàcia i dietètica i perruqueria. La presidenta de l’Associació de Comerciants del Mercat, Inés Villaescusa, creu que en l’actualitat hi ha una varietat d’oferta d’establiments, i destaca que la mentalitat del paradista ha canviat per a bé.

Villaescusa és propietària d’una botiga d’aviram, la Polleria Inés, una de les primeres que es va ubicar al Mercat des de la seva fundació l’any 2001. Suma 40 anys d’experiència laboral en el sector, i això li permet tenir una perspectiva temporal molt àmplia. Diu que el tipus de clientel·la –que tant és de Martortell com de poblacions veïnes com Sant Esteve Sesrovires, Gelida o Abrera, ha canviat, els darrers anys.

Els bars i cafeteries són un parèntesi de relaxament entre compra i compra. L’Eugeni Romero fa una dècada que regenta el Bar Clàudia. Reconeix que els darrers anys han notat la crisi i que han tocat fons, però que ara comencen a veure un punt més d’alegria. Les campanyes que es fan des del Mercat ajuden.

Romero creu que les institucions també s’han de moure per fer avançar el Mercat. Destaca en positiu la col·locació de la nova il·luminació, el novembre passat, que ha millorat un 200 per cent la visibilitat, i creu que ara caldrien millores a la calefacció i la refrigeració de l’espai. A dues parades de distància del bar de l’Eugeni hi ha la Perruqueria Única, propietat de la Montse Navarro. Ella també demana millores, sobretot a l’exterior, amb nous cartells que llueixin i que deixin ben clar que aquí trobaran carns, peixos, fruites, verdures...de tot!”. Navarro regenta l’únic establiment no alimentari del Mercat. Va instal·lar-se fa set anys, en plena crisi, però diu que n’està contenta de la decisió, perquè tinc molt bones clientes i bons companys de parades. És optimista.

Al fons del mateix passadís d’entrada al Mercat hi ha la parada Peix fresc i marisc Moreno, que també hi és des dels inicis. La Isabel Sánchez recorda fins i tot la data d’obertura: “un 13 de desembre de 2001!”. Han passat alts i baixos. La competència, diu, “és molt gran, les grans superfícies ens han fet mal i des del Mercat han d’oferir al client una cosa diferent: la confiança.

A l’altra carrer, el David Serrano fa pocs mesos que ha obert una nova parada de fruites i verdures. No és novell en aquesta feina, ja que forma part d’una família de paradistes, i el seu pare té un establiment de menjars preparats just al davant. Un doble negoci ampliat, que “de moment, funciona prou bé”, comenta.

L’Ajuntament de Martorell és l’ens gestionador del Mercat Municipal Les Bòbiles. Les darreres estimacions de que disposa indiquen que, durant l’any 2016, van entrar a la instal·lació una mitjana d’entre 54.000 i 74.000 persones al mes. És una xifra considerable, però també és cert que hi ha gent que hi passa però no s’hi para. El repte és que hi entrin, parin i comprin, explica el regidor de Comerç, Lluís Amat.

Amat destaca que al 2015 l’ocupabilitat de les parades era d’un 75% i les darreres dades del 2016 ja són del 92%. L’objectiu és arribar al 100%. Per aconseguir-ho creu que és important el treball coordinat de l’àrea de mercats amb el Departament de Promoció Econòmica.

Alhora, considera imprescindible el diàleg constant per conèixer les necessitats dels paradistes. De moment, explica, s’ha millorat la il·luminació, que era molt deficient, amb la col·locació de llums LED; s’ha pintat i serigrafiat les portes i millorat les senyalitzacions. Reconeix que queden moltes coses per fer, però és optimista pel futur de l’equipament. Sobretot, comenta, per les parades, per la qualitat dels productes i per la bona situació geogràfica: en un indret densament poblat, entre equipaments i escoles. Alhora, anuncia noves campanyes i millores ben aviat.

Una altra via per atraure nous clients és la realització d’activitats de caire lúdic. La dinamitzadora Pilar Gomà és qui dissenya la programació anual.

Gomà emfasitza la voluntat d’atraure el públic familiar perdut en favor d’altres formats més grans de distribució, que ara es preocupa per la qualitat i la salut del menjar dels seus fills i que vol comprar una quantitat exacta de producte, la que necessita, ni més ni menys, i no pas la que li posen en safates. Destaca les potencialitats del Mercat.

Gomà està convençuda que la proximitat i sostenibilitat del producte i el tracte humà que ofereixen els mercats seran factors que el client, cada cop, tendirà a valorar més en el futur.