El Ple, suspès en conèixer l’empresonament dels presidents de l’ANC i d’Òmnium

Ràdio Martorell 91.2 fm
17/10/2017

Comparteix

La sessió del Ple Municipal d’aquest dilluns va quedar suspesa amb el vistiplau de cinc de les sis forces del consistori, immediatament després de conèixer la notícia de l’empresonament sense fiança dels presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. L’alcalde Xavier Fonollosa va anunciar-ne la suspensió un cop finalitzats els punts de la part resolutiva de l’ordre del dia.

Fonollosa va donar per acabat el Ple poc després que es fes pública la decisió de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela de decretar presó provisional sense fiança per a Sànchez i Cuixart per un suposat delicte de sedició i risc de destrucció de proves. Les formacions de govern -PdCat i ERC- i tres de l’oposició -PSC, Movem i SOM Martorell- van decidir suspendre el Ple quan aquest ja havia tractat els onze primers punts de la part resolutiva.

Condemna a la repressió policial de l’1-O

El Ple s’havia iniciat amb l’aprovació de la declaració institucional de condemna de la repressió policial contra les persones que van participar a l’1 d’octubre, amb els vots favorables de govern i de PSC, Movem i Som Martorell. L’alcalde Xavier Fonollosa va llegir el text, que rebutja “enèrgicament la intimidació i la violència extrema de les actuacions dels cossos policials de l’Estat espanyol al llarg de la jornada”, que es solidaritza amb els ferits i que exigeix una investigació judicial “contra la desmesurada actuació policial envers la ciutadania que exercia pacíficament els seus drets polítics”. A més, dona suport als alcaldes i alcaldesses afectats per les accions o reaccions de l’1-O, s’adhereix a la Taula per la Democràcia -impulsada per entitats, sindicats i organitzacions catalanes- i defensa “un marc democràtic que tingui per principi el diàleg i no la força”. El manifest clou destacant que “en democràcia, la pluralitat d’idees i opcions polítiques es gestiona per mitjà del diàleg, el respecte mutu, la negociació i el vot, mai de la violència”.

En el torn d’intervencions, Lluís Esteve (PdCat) va destacar que “el dret a decidir és inherent a qualsevol poble, de manera endreçada, lliure, pacífica i democràtica”, va demanar “que es desmantelli el dispositiu policial actual a Catalunya” i va denunciar “els silencis injustificables dins del propi Estat”. El primer tinent d’alcalde Adolf Bargués (ERC) va exposar que “el text és transversal i no polític, ja que pretén condemnar la violència arran de la brutalitat, la desproporcionalitat i la manca de professionalitat de les forces de seguretat de l’Estat”.

El portaveu del PSC, Lluís Tomás, va dir que “estem d’acord en la condemna a la repressió policial i mostrem el nostre suport a les persones i famílies que les van patir. Demanem diàleg i cohesió social per viure en pau i llibertat”. José Simón (Movem) va denunciar que “el model territorial actual i el règim del 78 està decrèpit, esgotat, no funciona, i hem de sumar que el govern central és en mans d’un partit autoritari, cec, hereu del franquisme, que no reconeix la sobirania de Catalunya ni sent cap respecte cap a la cultura i la història del nostre país”. El regidor de Som Martorell -que s’estrenava en el plenari en substitució de Raquel Pérez- va dir que “condemnem tota la violència i repressió indiscriminada contra ciutadans desarmats i en actitud no violenta, i la manipulació incendiària que mitjans i persones han fet. Defensem el dret de la gent a votar i a expressar-se lliurement. Mai serà un delicte”.

El Partit Popular es va posicionar en contra del manifest i el seu nou portaveu Vicente Casal , que s’estrenava substituint Francesc Arpal, va expressar que “a tots ens va fer mal el que va passar l’1-O i vam viure el dia amb tristesa, però també tots els que hem tingut responsabilitats policials sabem com n’és de difícil de gestionar-les, i hem entès l’ús de la força”.

Impostos i taxes congelades pel 2018

La sessió va incloure l’aprovació provisional de les modificacions de les ordenances fiscals per a l’exercici 2018. El regidor d’Hisenda, Josep Casasayas, va dir que “els impostos i les taxes a Martorell per l’any 2018 no pujaran”. També es va donar llum verda a la modificació de l’ordenança general de preus públics per la prestació de servei d’atenció a les persones. En aquest sentit, el regidor va recalcar que “abaixem el preu públic en els ajuts a domicili per a persones necessitades i en el servei de teleassistència”. Aquest preus queden fixats en 18 euros/hora en els serveis bàsics d’ajuda a domicili i de 13,44 euros/mes el servei de teleassistència.