L’Ajuntament informarà la ciutadania dels efectes locals de l’article 155

Ràdio Martorell 91.2 fm
27/11/2017

Comparteix

L’Ajuntament de Martorell crearà una comissió de seguiment per valorar els efectes locals que està tenint l’aplicació de l’article 155 per part del govern de l’estat. Tots els grups municipals, excepte el PP, van donar el vist-i-plau en el Ple de dilluns a aquesta comissió, que informarà els ciutadans i ho posarà en coneixement a través dels canals de comunicació locals. Durant el debat es van apuntar com a afectacions la paralització de convenis referents a l’Hospital de Martorell, el nou edifici dels jutjats i la residència de l’Arc de Sant Martí o la Secció Institut, a més de dos plans urbanístics.

El text reconeix que l’aplicació de l’article 155 de suspensió de l’autonomia de Catalunya per part del govern espanyol “ha afectat ja entitats de l’àmbit social i del tercer sector, especialment de temàtica juvenil i del lleure, que han deixat de rebre els ajuts compromesos per tirar endavant uns projectes que són de vital importància per a la seva activitat i per als seus usuaris”, segons exposava la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.

Per això, va anunciar, “és indispensable que la ciutadania estigui informada de com pot afectar en la vida quotidiana de tots i totes”. Per això, la moció proposa crear una comissió de seguiment per valorar i dur a terme accions informatives dirigides al conjunt de la població i posar-ho de relleu a través dels canals de comunicació locals”. La comissió la composaran l’alcalde Xavier Fonollosa i un representant de cada grup municipal.

Afectació local en quatre àmbits

L’alcalde Xavier Fonollosa va denunciar que el 155 afecta, a nivell local, en la paralització de la signatura de diversos convenis que s’havien de produir en aquest darrer trimestre. És el cas del de l’Hospital Sant Joan de Déu “per a l’ampliació de llits i de les urgències i per la creació d’un Centre d’Urgència d’Atenció Primària o CUAP, que s’havia de fer aquest novembre i que ara no té interlocutor”.

També en la paralització del conveni a tres bandes –Departament de Justícia, Ferrocarrils de la Generalitat i Ajuntament- per a la creació del nou edifici dels jutjats; del conveni per cofinançar la nova Residència per nois i noies amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Arc de Sant Martí o la signatura d’un conveni de concessió administrativa i ús amb la Secció Institut Martorell”. Alhora, va enumerar l’alcalde, té incidència en l’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica “molt important per l’arribada d’empreses” i del Pla Director Urbanístic d’Infrastructures, consensuats entre diversos municipis del Montserratí.

La comissió rep el vist-i-plau de 5 de les 6 formacions municipals

20 dels 21 regidors municipals van donar suport a la creació de la comissió. El portaveu socialista, Lluís Tomás, va dir estar d’acord que “la ciutadania estigui informada en com la pot afectar l’article 155. Pensem que la comissió és una bona eina i que és bo que tots els grups, excepte el PP, hi anem plegats, al marge de les nostres diferències polítiques”.

Movem Martorell, impulsor de la comissió, va exposar a través de la regidora Laura Ruiz, que el 155 ha tingut efectes negatius a Catalunya: “l’augment de tràmits burocràtics que dificulta projectes de les entitats; l’afectació a la taula del tercer sector per desplegar programes socials; la intervenció econòmica de la Generalitat; bloqueig en el desenvolupament agrícola i ramader; bloqueig a beques d’estudiants universitaris i en l’actual model d’immersió lingüística”.

Ruiz va rebatre al regidor popular, Vicente Casal, “la ceguesa del seu partit, residual a Catalunya, en no voler veure les afectacions que comporta”. Casal havia posat en dubte els efectes negatius de l’article: “la gent del carrer ni se n’ha adonat, perquè és un 155 light, i quan es crei la comissió, els efectes hauran passat perquè hauran arribat les eleccions del proper 21 de desembre”.