‘El cavaller Floïd’ retrata J.B Cendrós, l’empresari de la loció d’afaitat i activista cultural

Ràdio Martorell 91.2 fm
29/10/2018

Comparteix

L’escriptor i periodista Genís Sinca ha escrit El cavaller Floïd, la biografia de Joan Baptista Cendrós. Aquest empresari barceloní va ser conegut per comercialitzar el popular aftershave que havia inventat el seu pare, així com per ser un dels mecenes culturals més importants de Catalunya i un dels fundadors d’Òmnium Cultural. Per escriure el llibre, Sinca ha comptat amb la col·laboració de Laura Cendrós, una de les quatre filles del protagonista. Tots dos l’han presentat aquest dijous a la Biblioteca Martorell en un acte organitzat per la secció local d’Òmnium.

El pare de J.B Cendrós va tancar la seva barberia de Valls per buscar fortuna a Barcelona i obrir la Barberia Buenos Aires al carrer del Consell de Cent, on feia servir un massatge facial artesanal que tenia molt d’èxit. El 1928 va fundar l’empresa de perfumeria i cosmètica Haugron Cientifical S.A, que es dedicava a la producció de la loció batejada com a Floïd. Cap als anys 40, davant la mort del pare, J.B Cendrós va fer-se càrrec de l’empresa familiar. Les vendes de la loció d’afaitat el van fer milionari però, en ple franquisme, va decidir dedicar part dels seus diners a la defensa de la cultura i la llengua catalana, ha detallat Genís Sinca.

El 1961 va ser un dels fundadors d’Òmnium Cultural, entitat de la qual en va ser secretari general durant 23 anys. El 1962 va comprar l’Editorial Aymà i també va finançar l’Institut d’Estudis Catalans. Cendrós va ser patrocinador dels autors de la Nova Cançó, d’Edicions Proa i dels premis Sant Jordi i Carles Riba (1959), i de la Fundació Enciclopèdia Catalana (1980). A més, va ser un dels fundadors i consellers de Banca Catalana.

A finals dels 60, va ser un dels impulsors del grup Llibertat i Democràcia Social, que l’any 1975 es convertiria en Esquerra Democràtica de Catalunya i que finalment va integrar-se a Convergència Democràtica de Catalunya. El 1985 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

A través d’una seixantena d’entrevistes, Genís Sinca ha desgranat a El cavaller Floïd “la implicació arriscada i personal” d’aquest personatge amb “fama de fatxenda”, però “inflexible quan es tractava de defensar la cultura catalana”. “La seva persistència va permetre, sota la dictadura, reprendre institucions claus que havien estat arrasades”, ha afirmat.

La filla Laura Cendrós ha comentat que “feia molts anys que volíem fer aquest llibre. Teníem tanta documentació a casa que no volíem que es perdés. És una biografia del meu pare, però també de tot un grup de gent d’aquella època que va lluitar pel país”. “El meu pare va guanyar molts diners amb el Floïd, hauria pogut tenir més cases i gaudir més dels seus diners, però va decidir destinar-los a salvar el país”.

La presentació ha clos amb la lectura d’una carta de Jordi Cuixart, expresident d’Òmnium Cultural empresonat a Lledoners, enviada expressament per llegir a la presentació del llibre. A través de la missiva, Cuixart ha indicat que “la lectura ens fa créixer personalment i ens enforteix col·lectivament contra la intolerància, la injustícia i la repressió”. “A El cavaller Floïd hi trobareu la història d’un dels cinc empresaris que, ara fa prop de 60 anys, van sembrar la llavor de la que avui és l’entitat cívicocultural més important d’Europa”. “En Cendrós va posar tot l’esforç al servei de la llengua, la cultura i la societat, fent de l’èxit d’un producte innovador la base per estendre les lletres catalanes durant la llarga nit del franquisme”.