Alonso Cuevillas: “Confio en un referèndum imposat des de l’exterior en menys de dos anys”

Ràdio Martorell 91.2 fm
12/11/2018

Comparteix

Òmnium Cultural a Martorell va celebrar ahir al vespre un acte que va reunir a tres juristes –Gonzalo Boye, Andreu Van Den Eynde i Jaume Alonso Cuevillas- defensors dels polítics independentistes catalans empresonats. Els ponents van aprofundir en la situació actual dels presos, i van parlar de la manca de separació de poders a l’Estat i d’un bloqueig jurídic espanyol que, al seu parer, es resoldrà amb intervenció exterior. L’acte, presentat per la periodista Mònica Fulquet i amb la intervenció del Director del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya, Francesc Esteve, va omplir el Centre Cultural amb 350 assistents.

Sota el títol ‘La judicialització d’un procés democràtic’, Alonso Cuevillas, Van Den Eynde i Boye es van referir a una actualitat marcada per les peticions de presó de la Fiscalia de l’Estat de cara al judici del proper mes de gener, conegudes la setmana passada. Unes peticions que ascendeixen fins als 25 anys en el cas d’Oriol Junqueras, 17 per a l’ex presidenta del Parlament Carme Forcadell o 16 pels consellers cessats amb l’aplicació de l’article 155 i els dirigents de les entitats sobiranistes Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, entre d’altres.

Jaume Alonso Cuevillas -advocat de Carles Puigdemont i dels ex consellers Lluís Puig i Clara Ponsatí-, va aventurar que “no caldrà esperar les sentències del Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg. Tinc el convenciment que en un termini d’abans de dos anys tindrem un referèndum d’independència imposat”. Les seves raons són que “malgrat tenir presos, exiliats i més d’un miler d’imputats i l’estratègia de la por, aquí seguim, amb més de dos milions de persones que ja hem desconnectat, i això es irreversible. Però a més, Espanya té una greu situació de crisi democràtica, a la que s’afegeix una d’econòmica: un deute i unes pensions que no es podran pagar i un índex d’atur capdavanter. Tot aquest còctel farà que la solució vingui imposada de fora”.

Alonso Cuevillas denunciava el fet que “tot i que l’independentisme hagi actuat sempre per la via pacífica”, el jutge Llarena ha creat un altre relat “suposant que vam ser violents. Ho va fer aportant proves de vídeo als tribunals alemanys en les que la suposada violència eren imatges de cassolades. Per això, no és descartable que l’Estat toqui un botó i ens faci creure que som violents, encara que no hi hagi hagut violència”.

Boye: “Els presos ho seran un temps, però el cas es guanyarà a Europa”

Per Gonzalo Boye -advocat de l’equip internacional de l’ex president Carles Puigdemont i dels consellers Meritxell Serret i Toni Comín-, la sentència portarà els dirigents a la presó durant un temps raonable, que tenen assumit”, però va exposar que “el cas es guanyarà a Europa i serà en l’àmbit jurídic, no pas en el polític”.

Per Boye, el Tribunal Suprem “està passat de rosca en aquest tema i no té un contrapès que exigeixi sobre les seves errades”. Com a via de solució, exposava, la marxa de Puigdemont a l’estranger ha portat el conflicte “a una internacionalització que va ser un encert en el seu moment. La prova és la sòlida sentència del Tribunal de Schleswig-Holstein a Carles Puigdemont, que marcava la inexistència dels delictes de rebel·lió i de sedició”.

L’advocat va referir-se al fet que l’ex president de la Generalitat “estava molt tranquil durant la seva detenció, perquè en països democràtics la interpretació de la llei és previsible”, i recalcava la percepció que “fora d’Espanya s’estan començant a adonar que hi ha alguna cosa que no funciona, que hi ha una part de l’estat que no va passar per un filtre democràtic després de la dictadura: el poder judicial”.

Van Den Eynde: “Hi ha milions de raons per a que els presos estiguin en llibertat”

En referència a aquest àmbit judicial, l’advocat de l’ex vicepresident del Govern Oriol Junqueras i de l’ex conseller Raul Romeva i coordinador de la defensa d’ERC, Andreu Van Den Eynde, destacava que “ens esperàvem les peticions de presó de la Fiscalia. L’agressivitat del procediment no ha baixat mai” i advertia que “cal evitar que cali en l’opinió pública que una sentència a mig camí entre els 25 anys de presó o l’absolució acabi semblant no res”. Per això, va exposar que seguiran actuant amb fermesa per “no canviar res en la nostra defensa i estirar aquesta corda”.

El jurista també va insinuar que “a través del dret no canviarem res, perquè el procediment és polític, no pas jurídic, i es va començar a escriure el 2015, no pas fa un any. Ja fa temps que pensen de quina manera poden aturar l’independentisme”. També va dir que “la raó ens la donaran quan els convingui, no quan ho digui la llei. Hi ha milions de raons per les quals els nostres clients haurien d’estar en llibertat, segons marca el Consell d’Europa”.

El Director del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya, Francesc Esteve, va lloar la tasca dels tres advocats “per deixar el món una mica millor de com l’han trobat i contribuir a que la futura República Catalana sigui realment un estat social, democràtic i de dret on no s’apliqui el dret per venjança, on no es persegueixi la dissidència i on totes les idees hi tinguin cabuda”.

Esteve va agrair als tres ponents la seva ràpida resposta afirmativa a venir a l’acte organitzat per Òmnium Cultural a Martorell.