Martorell acull la cloenda del Congrés Internacional ‘Joan Cererols: noves perspectives’

Ràdio Martorell 91.2 fm
19/11/2018

Comparteix

Martorell ha acollit aquest matí la cloenda del Congrés Internacional ‘Joan Cererols: noves perspectives’, amb motiu dels 400 anys del naixement del compositor martorellenc. La cita ha estat organitzada per la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans. La comitiva d’experts ha fet un recorregut pels llocs on va fer vida Cererols i una conferència a El Círcol.

Jordi Rifé, coordinador del congrés, ha comentat que l’eix central del simposi ha estat la figura de Cererols, la seva música i el seu context històric. “Hem obert un ventall de temàtiques: època, interpretació vocal i instrumental, iconografia musical, música de l’època a d’altres entorns, Cererols i la música d’avui per aportar un nou enquadrament i perspectives de futur per a posteriors recerques sobre Cererols i la seva música”.

El congrés va començar dimecres passat a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona, però els organitzadors van considerar atractiu celebrar-ne la cloenda a la vila natal de l’autor per tal de rememorar el seu periple vital, ha comentat Rifé.

Així, els participants han recorregut aquest matí la plaça de la Vila, la Casa Lloselles, la Casa de Cererols, Cal Nicolau, la Casa Mora, i la Casa del Marquès -actual Casa de la Vila-. La recerca de la memòria de Joan Cererols ha continuat pel carrer de la Font, el carrer Nou, la capella de Sant Joan, la plaça de la Creu, l’ermita de Sant Bartomeu, el pont del Diable i La Caserna. El recorregut ha estat guiat per l’historiador local Ferran Balanza.

A continuació, el professors d’Història de la Música de la Universitat Mozarteum de Salzburg, Thomas Hochradner, ha conduit a El Círcol la xerrada ‘Heinrich Ignaz Franz Biber: estil europeu o tradició local?’. La soprano martorellenca Carme Miró hi ha interpretant algunes peces del compositor i, tot seguit, han dinat al Celler de la Cova (c/ Revall).

Per Rifé, “la importància de Cererols en la música del Barroc català ha esdevingut patent i rellevant, tant per l’assumpció dels models autòctons i italians com per la seva empremta compositiva, que comportà un posterior desenvolupament per part dels seus deixebles”. La música de Cererols “ha marcat una fita de referència pel que fa a l’estètica i estil musical del segle XVII català”.

Nascut a Martorell el 9 de setembre de 1618, Joan Cererols va ser el mestre més conegut de l’Escola de Montserrat. Escolà durant la infantesa, l’any 1636 va ingressar com a monjo al monestir de Montserrat. Després d’una etapa a Madrid, va ser mestre de música de l’escolania i mestre de capella de l’Abadia de Montserrat durant més de 30 anys.

Instrumentista de gran habilitat, tocava l’arpa, l’orgue i el clavecí, entre altres instruments, va ser un home d’una immensa cultura humanista, i això va quedar plasmat en les seves composicions musicals. Va escriure música tant en llatí com en castellà, principalment de caràcter litúrgic, tot marcant un abans i un després en l’estil compositiu de l’àmbit del monestir de Montserrat.

La reivindicació de la figura de Joan Cererols en el quart centenari del seu naixement posa de manifest la importància d’un músic excepcional que va portar la polifonia coral a les cotes més altes i que és encara avui el principal ambaixador de Martorell al món.