Clou l’Escoleta dels avis i àvies, un programa que facilita i posa en valor la cura dels néts

Ràdio Martorell 91.2 fm
24/04/2019

Comparteix

Aquest dimecres s’ha fet la festa comiat de l’Escoleta dels avis i les àvies a la Llar d’Infants Les Torretes. Els participants en aquest projecte, organitzat per l’associació ARAE i l’Ajuntament de Martorell, són avis i àvies, cuidadors de criatures de fins a tres anys. Comparteixen experiències, recursos i, sobretot, gaudeixen jugant amb els seus néts. Aquest és el segon any que es duu a terme amb una vintena de participants. L’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora d’Ensenyament, Núria Canal, i el regidor de Gent Gran, Albert Fernández, han assistit a la cloenda.

El curs passat es van fer 12 sessions a la Llar d’Infants Les Torretes i totes les persones que hi van participar, com a usuàries o gestores, van valorar positivament l’experiència. “Atenent les peticions dels avis i àvies, en aquesta segona edició s’ha duplicat la durada del programa amb 12 sessions a la Llar d’Infants Pont d’Estels i 12 a Les Torretes”, ha dit el regidor de Gent Gran, Albert Fernández, qui ha avançat que la intenció és repetir l’experiència el curs vinent.

Dues monitores han fet propostes per tal que a les sessions es generés un clima saludable, es creessin vincles entre els assistents i s’enfortissin els ja existents entre les dues generacions: els avis i els néts. Les conductores dels grups són expertes en acompanyament emocional. Elisabel García, monitora de l’associació ARAE, ha explicat que, “a través de la psicomotricitat, hem facilitat el joc i la relació vincular. És un espai on els avis han pogut resoldre dubtes i rebre informació sobre la cura dels néts”.

“Els avis s’esforcen molt perquè els seus néts creixin de forma saludable, per això ha estat molt important donar-los protagonisme. Durant les sessions, hem fet una exposició de manualitats, papiroflèxia, han pintat el seu arbre de la vida, han creat el seu nom amb els ulls tancats i han fet una dinàmica de posar un adjectiu positiu a cada company”, ha indicat García.

Les trobades han estat setmanals, d’una hora i mitja de durada, i els usuaris han pogut participar cada setmana en una llar diferent o cada 15 dies en una d’elles. En total, hi han participat 24 avis i 16 criatures, dels quals, cinc avis i tres néts han assistit a les sessions de les dues llars, 11 avis i 10 néts a les sessions de Pont d’Estels, i vuit avis i cinc néts a Les Torretes. Han participat a més del 50% de les sessions 14 avis i 11 néts.

Totes les persones que d’alguna manera han estat vinculades al programa s’emporten vivències molt gratificants. L’avi Andrés Rodríguez ha titllat l’experiència de “molt enriquidora”, ha destacat “la compenetració entre els avis i les monitores”, i el fet de poder “compartir vicissituds amb altres avis amb néts a càrrec”.

L’àvia Antonia Martínez ha comentat que “a casa estàs sola amb els néts i aquí pots compartir estones amb altres avis i infants. Compartim, aprenem i ens adonem que els avis podem aportar moltes coses”.

El projecte ha comptat, un any més, amb el suport de les directores de les llars, els treballadors del Centre Ocupacional de Can Serra, que han regalat les flors lliurades a l’acte de cloenda, i el projecte ODISSEA que ha ajudat a preparar materials per a les sessions.