Una desena de voluntaris de l’ADF Martorell patrullen l’entorn forestal per evitar incendis

Ràdio Martorell 91.2 fm
01/09/2020

Comparteix
ADF Martorell

L’Agrupació de Defensa Forestal Martorell continua treballant en la prevenció i extinció de possibles incendis forestals a l’entorn de la població i de part del Baix Llobregat Nord. Per això, desplega una desena de voluntaris per a les tasques estiuenques, que es coordinen amb altres cossos de seguretat, organismes i institucions. El president de l’entitat, Ferran Tortajada, parla al programa ‘Tantes coses a dir’ de Ràdio Martorell d’una temporada “tranquil·la” a aquestes alçades, havent superat el període de més calor.

La campanya de prevenció d’incendis està sent tranquil·la per ara, segons l’ADF martorellenca. Les intervencions fetes fins el moment s’han reduït a focs de poca consideració a Castellbisbal –20 de maig-; al costat del CEM de Martorell el 29 de juliol i a Castellví de Rosanes -5 d’agost-, i a una falsa alarma al barri de Can Sunyer (Castellví) el 7 d’agost.

L’ADF participa de ple com a punt de vigilància –composat pels termes de Martorell, Castellví de Rosanes, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons- del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona. Un pla que, en tota la demarcació -273 municipis i 484.813 hectàrees forestals-, implica a 259 persones; 93 unitats mòbils; 18 punts de guaita i 8 centres de control.

Ferran Tortajada, president de l’ADF, explica com s’hi participa: “Establim unes rutes de vigilància i estem en contacte i comunicació permanent amb els bombers, que utilitzen les nostres emissores”, i afegeix que “s’intenta localitzar el problema abans no es torni una emergència”. La crema de restes vegetals i les barbacoes son els principals focus del problema.

L’ADF martorellenca té 10 voluntaris, que reben formació des de fa un any, a través del Curs Bàsic de Bombers a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (a l’Escola de Bombers) per a l’obtenció del Carnet Groc. Aquest curs, actualment obligatori, els habilita a intervenir en incendis, i complementa el Carnet Verd, que poden obtenir des dels 16 anys. Al seu servei hi ha un vehicle 4×4, un remolc i material d’extinció i maquinària de prevenció, i cada matí d’estiu coordinen un mínim d’una o dues persones a patrullar, coordinats diàriament amb Mossos, Bombers, Creu Roja, SEM i Agents Rurals.

El president de l’ADF explica que l’entitat, junt amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya, forma part del Pla Infocat d’incendis forestals.
Tortajada recorda que, per a ser voluntari de l’ADF, cal complir els requisits de ser major de 16 anys -per a obtenir el Carnet Verd- i de 18 per al Carnet Groc. El contacte és el correu electrònic adf.martorell@gmail.com, i la direcció @adfmartorell a les nostres xarxes socials Twitter i Instagram.

Altres activitats fora de la temporada d’incendis

Al marge de la temporada d’incendis, l’ADF desplega altres tasques al llarg de l’any. Per exemple, la repoblació de boscos: a principis d’aquest any n’han fet una a Les Torretes, a base d’alzines, sobre la superfície cremada l’estiu de 2017. Hi van participar 65 alumnes de l’Institut Pompeu Fabra que desplegaven un treball comunitari, i que van rebre formació dels voluntaris. Tortajada avança que a la tardor arribarà la segona fase, de supervisió de l’espai i neteja dels arbres morts.

A finals de primavera es desplega la campanya del borrissol del pollancre: “identifiquem zones, generalment boscos de ribera de l’Anoia i del Llobregat i algun torrent, i remullem el borrissol que hi ha a terra, per a que perdi la propietat de provocar un incendi”.

També fan manteniment i recuperació de camins i senders forestals locals dins del Pla de Prevenció d’Incendis Municipals de la Diputació de Barcelona. Un circuit que arranja i que fa desbrossaments de tots aquests espais de manera cíclica, cada 4 anys.

I finalment, l’entitat també ha estat activa durant la crisi de la COVID-19, col·laborant amb l’Ajuntament en la desinfecció i intervenció a la via pública.
Tortajada recorda la ciutadania que, davant un incendi, el primer que cal fer és “posar-nos en una zona segura i trucar immediatament al 112”.