Engega un micromecenatge per publicar el llibre ‘Memòries sentimentals de Francesc Pujols’

Ràdio Martorell 91.2 fm
16/02/2021

Comparteix
Caricatura feta per KAP sobre la relació entre Esther Antich i Francesc Pujols

Els filòsofs Alba Padrós i Max Pérez han iniciat una campanya de micromecenatge amb el magazín digital La Mira i la plataforma Tot Suma per publicar el llibre Memòries sentimentals de Francesc Pujols. És un treball que aborda les relacions sentimentals, amoroses, amistoses i /o sexuals del filòsof al llarg de la seva vida, a partir de la documentació de la Fundació Francesc Pujols. L’entitat de la Torre de les Hores col·labora amb el projecte i ha esdevingut l’espai de treball i documentació per a l’obra.

Els dos filòsofs gironins defineixen aquesta obra inèdita no publicada com a “una autobiografia de Francesc Pujols centrada en la seva vida amorosa, les dones amb qui va mantenir una relació al llarg de la seva vida”. Recull  correspondència que el filòsof va enviar a Esther Antich i Seriol “a qui declara amor incondicional”, i també “és un document històric i anecdòtic de la Barcelona d’abans de la Guerra”. Així ho expliquen Pérez i Padrós.

Els dos llicenciats en filosofia per la Universitat de Girona han treballat els darrers anys a la Fundació “llegint i desxifrant la lletra de les cartes i documents, posant-los en ordre, identificant de qui parlava amb les poques dades existents, obtenint els noms de pila i descobrint característiques per identificar personatges molt interessants”, diu Padrós. Així s’ha “descobert i identificat una preciosa història d’amor de Pujols amb Antich”, i s’ha obert la porta a rescatar altres dones que van formar part de la seva vida, com América Cázes, Mercè Nicolau o Mercè Prats.

Pérez explica que la història d’amor entre Pujols i Antich arrenca a la Guerra Civil: “No van poder mantenir una relació sentimental degut a la Guerra i a l’exili des del 1939. Malgrat tot, tenim la correspondència i sabem que va seguir el contacte”.

Per ell, és “un privilegi poder entrar a la cambra de Pujols i veure les seves intimitats a través d’aquest llibre que no només parla d’amor, sinó de sexe, i que ens trasllada un altre cop a una de les vessants típiques de Pujols, l’erotisme”.

Des d’aquesta setmana, tothom qui vulgui pot participar en la campanya i fer una donació econòmica. Segons l’aportació que faci “es donaran premis i recompenses: llibres que parlen de Pujols, obres originals seves -algunes de les quals inèdites-, o una introducció al seu pensament. També es pot obtenir una il·lustració del caricaturista CAP on apareixen Pujols i Antich”.

L’import total necessari és de 4.000 euros. De moment s’han aconseguit 23 donacions i prop d’una sisena part de la suma total, a falta de 43 dies per tancar el recapte.