La descarbonització industrial, protagonista d’unes jornades tècniques al Molí Empresa

Ràdio Martorell 91.2 fm
03/11/2021

Comparteix
Jornada Tècnica al Molí Empresa. Setmana de l'Energia

 En el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, el Molí Empresa de Martorell ha acollit aquest dijous la jornada tècnica ‘Visió tecnològica i econòmica de generació i consum d’energia renovable a la indústria’. La cita ha aplegat professionals del sector industrial que han explicat com el tarifari actual d’energia elèctrica, així com la pujada de preus del gas, estan impactant directament en sectors com l’industrial. Això, confirma que el model energètic ha de ser renovable i descarbonitzat. La transició energètica ja és present i és palanca impulsora del model econòmic que farà sostenible a les empreses.

La jornada ha estat presentada pel director del clúster Bionergia, Marc Cortina, i amb la salutació del Conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Jordi Carbonell. La Cap d’Unitat d’Indústria de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Mariona Coll, ha intervingut just abans que els industrials presentessin solucions i apostes per la descarbonització: Carlos Velázquez (Roca); Arnau Pi (Nestlé); Judit Massana (Liven); Jaume Gázquez (Serafí) i Clara Gaia Casamitjana (Rubí Brilla Compra Agregada).

Finalment, s’ha celebrat una taula rodona amb la visió de les enginyeries al voltant de la descabonització, reptes i oportunitats, amb Raimon Argemí (AESA); Xavier Pastor (Aliter Group) i Josep M. Piguillem (Efiener).

L’alcalde Fonollosa ha clos l’acte destacant el gran repte de la indústria en la descarbonització i en l’objectiu de reduir un 55% d’emissions de CO2 mundials a l’atmosfera entre el 2005 i 2030. “Tots haurem de fer esforços: administracions, particulars, entitats i, sobretot, la indústria, que està canviant els processos productius d’energia cap a la verda”.

Fonollosa ha explicat que, des de l’administració local, hi ha dues maneres de contribuir-hi: “subvencionant i incentivant les indústries i assessorant-les”. Per això, des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament s’ha creat la figura del gestor energètic: “Orientarà les petites i mitjanes empreses en la tramitació dels ajuts i en l’assessorament d’enginyeries que les puguin assessorar per a fer la transició energètica”.

Jordi Carbonell ha explicat que, en matèria d’energia, el Consell Comarcal del Baix Llobregat “intenta coordinar i aglutinar la informació i fer-la circular entre els ajuntaments” perquè, com explicava, “hi ha municipis de més de vint mil habitants que ja tenen molt present com fer-ho, però n’hi ha de més petits que no. I també són pols industrials, malgrat que no formin part de l’Àrea Metropolitana”.

El president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs, ha posat en valor jornades tècniques com aquesta perquè “per conscienciar i impulsar la descarbonització necessitem promoure la generació d’energies sostenibles. I aquí hem tingut exemples pràctics d’empreses que estan fent coses, grans i petites, perquè no tot ho solventarem només amb les grans empreses”.

Talamàs ha valorat el paper de l’ICAEN, i també ha reclamat “que s’agilitzi el procediment administratiu a l’hora d’aconseguir una llicència que impulsi la descarbonització. Hi ha empreses que han trigat dos anys i mig en aconseguir-ne una”, ha dit.