Aprovat un pressupost de 43 milions d’euros que congela els impostos directes

Ràdio Martorell 91.2 fm
26/11/2021

Comparteix
Ple Municipal novembre 2021

 Martorell ha aprovat en el Ple Municipal un pressupost general consolidat de 42.941.684 euros per al 2022, un 3,3% més que el de l’any en curs. El govern municipal destaca que enforteix el personal municipal, millora dels serveis, i incrementa l’acompanyament a les persones i al teixit empresarial. Preveu un increment d’ingressos, però congelant els impostos directes i taxes als ciutadans per segon any consecutiu.

El document va ser aprovat aquest dilluns amb els vots favorables de Junts per Martorell, l’abstenció del PSC i ERC i el vot contrari de Movem Martorell i C’s. Preveu un capítol d’ingressos i de despeses de l’Ajuntament de 40.982.109,42 euros; de 13.337.680 per al Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM) i de 182.399,34 per a Gesol SL.

Per al regidor d’Hisenda, Lluís Amat, són uns pressupostos “rigorosos i adaptats a la realitat que toca viure, de llarg recorregut i mirada llarga, per a fer un Martorell cohesionat, inclusiu, obert i respectuós amb tothom i per tothom”.

En el capítol 1 de despeses s’ha projectat un increment de 952 mil euros i un 5,5%, en la que ateny a tot el personal que treballa per la corporació municipal. És la principal partida, ja que representa el 42% del total amb 18.230.585 euros (10.232.998 a l’Ajuntament; 7.878 mil al PMSAPM i 119.586 a Gesol). Amat ha destacat “les millores en els departaments de Comunicació i de Comerç, la incorporació d’un nou tècnic de treball, la implementació del programa Martorell Educa 360 i el nou conveni del personal”.

Pel que fa a les despeses en béns corrents i serveis, aquesta partida experimenta un fort increment en 1.860 mil euros i un 13,3% respecte 2021. “Reforcem la neteja viària en uns 250 mil, la jardineria en 280 mil, la recollida, gestió de residus i tractament en 528 mil, però també reforcem l’aposta per les festes locals en 100 mil, per les festes culturals en 42 mil, per les activitats esportives en 70 mil i pels joves en 50 mil”, ha dit.

D’altra banda, es destinaran 500 mil euros a programes de promoció econòmica sobre comerç, emprenedors i petita empresa; 470 mil al suport a famílies en dificultats; 378 mil a entitats i clubs esportius; 200 mil a la cultura o 200 mil a ensenyament, que inclou com a novetat “la creació d’una nova subvenció del 50% del cost del transport públic per als joves estudiants”.

També preveu invertir en la reforestació de la serra de l’Ataix, la reforma del passeig de Catalunya, la millora del polígon La Torre, la reforma i millora de voreres, la rehabilitació d’edificis municipals, la renovació de la flota de vehicles, l’aposta pels busos elèctrics, la neteja de camins i torrents i l’adequació d’El Progrés.

Amb aquestes xifres de despesa, la previsió d’endeutament de l’Ajuntament se situa en el 40,7% i “torna a baixar per cinquè any consecutiu, estant molt per sota del rati permès als ajuntaments, que ronda el 110%”.

Pel que fa als ingressos, la principal aportació a les arques municipals prové dels impostos directes i les taxes que, com ha comentat Amat, “per segon any seguit congelem. És el cas de l’IBI, de l’IAE o de l’IC com a més significatius, una decisió important i valenta i que té en compte la situació econòmica dels martorellencs”.

Per contra, sí que s’incrementa la recaptació prevista dels impostos indirectes, com ara l’ICIO -en 1,7 MEUR- i la Taxa per llicències urbanístiques -creix 600 mil- per l’increment de l’activitat econòmica. També es nodreix amb les transferències d’altres administracions i les subvencions que l’Ajuntament obté d’altres ens, xifrada en 790 mil.

El PSC es va abstenir. El seu portaveu, Lluís Tomás, ha afirmat que “hem presentat vint propostes provinents d’entitats, associacions i ciutadania, per a incloure en partides ja existents”, i proposen continuar fent “un seguiment periòdic exhaustiu amb el regidor d’Hisenda i amb les regidories implicades”.

El portaveu de Movem Martorell, Xavi Sáez, ha expressat que “no compartim que aquest pressupost sigui continuista. Creiem que no reflecteix les necessitats del moment” i, tot i agrair “la predisposició del regidor Amat d’escoltar i dialogar les nostres 27 propostes, creiem que el pressupost de 2022 pot ser més just i més sostenible”.

Des d’ERC s’ha valorat positivament la incorporació d’algunes propostes: “L’augment de la partida de neteja de camins i fonts a la muntanya, l’impuls al comerç de Martorell, la nova partida d’ajuts al transport per a estudiants, o el Pla Local de Joventut”, però el portaveu Víctor de León ha criticat “que el PMSAPM és un organisme tècnicament en fallida, i no entenem per què no passa a integrar-se plenament a l’Ajuntament”.

“Lamentem el poc temps que hem tingut per analitzar el pressupost, ja que el vam rebre dilluns passat”, ha dit el portaveu de C’s, Juan José Pérez, qui ha enumerat les propostes del seu grup, que “no hem vist en aquests pressupostos, que són els seus”.

Adhesió al Dia Mundial de la Infància de la UNICEF

El Ple ha inclòs un punt d’urgència. Es tracta d’una declaració institucional per a que l’Ajuntament s’adhereixi a la celebració del Dia Mundial de la Infància que proposa la UNICEF. Tots els cinc grups van votar favorablement i per unanimitat un manifest que posa els infants en el centre de les polítiques, per tal de preservar els seus drets i assumir, entre d’altres, els reptes que combatin les desigualtats que pateixen, els efectes de la COVID-19 o les catàstrofes que posen el risc el seu futur.