Massiu reconeixement al compromís social i cultural de Pere Miró

Ràdio Martorell 91.2 fm
02/12/2021

Comparteix
Pere Miró

 Més de tres-centes persones s’han apropat aquesta tarda a la plaça de l’Església per reconèixer de manera pòstuma a Pere Miró, activista social i cultural que ens ha deixat recentment. Ha estat en un acte ple d’emotivitat que ha posat en valor l’entrega i bonhomia que va oferir a les disset entitats i institucions on va col·laborar. Olga Folqué i Rosa Farreras han presentat una vetllada amb parlaments, música, una ofrena i la inauguració d’una placa commemorativa.

Just a sota de casa seva -Cal Palet-, Martorell s’ha aplegat per reconèixer al Pere. Ja fa uns quants mesos que no hi és -va morir el passat abril-, però avui ha estat molt viu al cor i a la memòria de familiars, amics i companys de lluites. I així, sota el paraigua de totes les entitats en les que va col·laborar, ha estat recordat a l’indret que ell coneixia com “la placeta de casa meva”, i coincidint amb el dia en el que faria anys, ja que va néixer un 27 de novembre de 1948.

Així ho ha recordat Andreu Domènech, en representació de totes les entitats organitzadores: Càritas; Teatre El Foment; Serveis Socials de l’Ajuntament; el Cau; Companyia de Teatre El Naufragi; Consell Parroquial; Puxan Forever; Ghana Assotiation; Assemblea Nacional Catalana de Martorell; Pastorets; Creu Roja; Comunitat Islàmica; Companyia de teatre Font de la Mina; Església Evangèlica; Caramelles Martorell; La Xarxa Martorell i La Xarxa d’espectacle infantil i juvenil.

Dos escrits han recollit els sentiments i impresions de les entitats socials i culturals envers l’homenatjat. Assumpta Clopas n’ha fet lectura de les referides a les entitats socials. D’entre moltes qualitats, n’ha destacat que “era positiu, coneixedor de les dificultats de les persones vulnerables, sempre disposat, afable, implicat, compromès amb el seu poble i la seva gent, altruïsta. Mai no tenia un no per ningú. Feia poble, generós, exemple i estímul per avançar. Allà per on passava hi sembrava esperança”.

El mateix ha fet Rosa Farreras en referència a les entitats culturals, i ha destacat que “va ser un home compromès amb les tradicions, preocupat per a que es transmetessin de manera intergeneracional. Una persona divertida, riallera, plena d’energia”, i amb molta vocació teatral. Farreras ha avançat que, a partir d’ara, l’entrada al Teatre El Foment passarà a denominar-se ‘Sala Pere Miró’.

La família del Pere s’ha implicat molt activament en l’acte. Els seus tres fills -Francesc, Mercè i Pere- músics profesionals, han interpretat Que tinguem sort (Lluís Llach); Arrels (Esquirols); Nessun dorma (Puccini; Bon dia (Els Pets) i Ens tornarem a trobar, creada per ells mateixos, i que han interpretat amb l’acompanyament dels quatre néts. La Mercè ha dirigit unes paraules i ha dit que “allà on sigui, el Pere estarà molt content de veure’ns a tots reunits” i ha agraït la iniciativa de l’organització.

També ha parlat la Maria, una de les germanes del Pere: “Ens portàvem tan sols 18 mesos i de petits estàvem molt units. Jugàvem molt en aquesta placeta”. Ha recordat amb emoció el fet de poder mantenir el contacte amb ell fins i tot quan ja patia la malaltia i malgrat les dificultats de la pandèmia”, i ha destacat que “el Pere ens ha deixat molt bons records, donem gràcies a Déu pels anys que hem compartit”.

En representació de l’Ajuntament de Martorell, l’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat que “una persona es mesura en funció d’aquella gent que l’estima. Avui, el Pere veu que hi ha molta gent que se l’estima, perquè es feia estimar”. I ha exclamat: “va fer tant de bé, va ajudar tanta gent, va ser a tantes entitats!”.

L’organització ha obsequiat a la vídua del Pere, l’Araceli Mayor, un àlbum de fotografies i les disset entitats han dipositat una rosa al costat de l’escenari, on lluïen les paraules ‘Gràcies, Pere’, en un cartell gegant elaborat per l’artista Francesc Querol.

Al final, tots els assitents s’ha desplaçat al teatre El Foment, on la família ha destapat la placa commemorativa que bateja l’entrada a l’equipament cultural com a ‘Sala Pere Miró’.