Les persones amb discapacitat intel·lectual se sumen a la campanya #STOPLlistesEspera

Ràdio Martorell 91.2 fm
17/12/2021

Comparteix
Can Serra Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

 Avui, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el Centre Ocupacional de Can Serra i la Fundació Arc de Sant Martí de Martorell se sumen a la campanya #STOPLlistesEspera, impulsada per l’Agrupació Catalana de Centres per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (Dincat). Vol denunciar les dificultats a les quals han de fer front les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris o als serveis d’atenció diürna. També per reivindicar el seu dret a tenir i dur a terme un projecte de vida independent.

Els membres del Centre Ocupacional de Can Serra i de l’Associació de Familiars i Amics de Can Serra s’han reunit aquest migdia a l’Estació de Martorell Central de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per fer lectura del manifest del Dincat. El text l’ha llegit més d’una vintena de persones amb discapacitat intel·lectual i familiars.

A l’acte hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, la regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau i altres membres de l’equip de govern. Fonollosa ha mostrat el suport de l’Ajuntament de Martorell a la campanya #STOPLlistesEspera i ha subratllat que per aconseguir-ho és molt important el suport i implicació de la Generalitat de Catalunya, un compromís que ha recordar es va traslladar des del consistori recentment amb la visita institucional de la Consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

A banda de la lectura del manifest, durant tot el matí els membres del Centre Ocupacional han exposat en l’espai cedit per FGC a l’Estació de Martorell Central la seva parada La Botiga de Can Serra amb tots els productes que cada dimecres posen a la venda al mercat no sedentari de la Vila, davant l’edifici de l’Ajuntament de Martorell.

Els usuaris de la Fundació Arc de Sant Martí han participat avui, a les 12.00h, a la plaça Sant Jaume de Barcelona amb altres entitats, persones i famílies del sector en la concentració, organitzada per Dincat per fer visible la campanya #STOPLlistesEspera.

Actualment, i segons dades pròpies de la Generalitat, prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de més de 15 anys, ha incidit la presidenta de Dincat i gerent de la Fundació Arc de Sant Martí, Rosa Cadenas.

En aquest sentit, el sistema d’assignació de places que van quedant vacants o que es van creant cada any, i la falta d’informació sobre els criteris que se segueixen per a adjudicar-les i ocupar-les, causa una gran incertesa i preocupació a les persones i famílies del col·lectiu.

D’altra banda, els serveis d’atenció diürna, fonamentals pel desenvolupament personal de gran part del col·lectiu, acumulen a més de 1.000 persones a l’espera d’accedir-hi. Tampoc no passen per alt la delicada situació dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç. Les famílies amb un infant amb especials necessitats, d’una banda, cada cop han d’esperar més temps per accedir a una primera visita i, d’altra banda, cada vegada compten amb menys hores d’atenció, en una franja d’edat on una ràpida resposta és essencial.

El Dincat reclama que el Govern es comprometi de forma clara i vinculant a posar fi a les llargues llistes d’espera per accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris o a un servei d’atenció diürna pel nostre col·lectiu. Aprovar un nou Pacte Nacional per a l’Habitatge que tingui en compte les necessitats específiques de les persones amb discapacitat intel·lectual. Posar en marxa un pla d’inversions per tal de concertar noves places i nous serveis d’habitatge, ja sigui en una residència, una llar-residència, o de suport a la pròpia llar, i activar un pla per facilitar l’accés al dret a l’habitatge de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Posar a l’abast de les entitats i associacions de familiars que estan disposades a contribuir a crear nous recursos i places, la informació i facilitats necessàries per poder-los dur a terme. Modificar la normativa i criteris d’accés a l’habitatge tenint en compte les característiques del col·lectiu, així com el vincle amb l’entorn habitual de les persones i famílies.