La Generalitat incrementa les aules d'acollida pel curs vinent

Ràdio Martorell 91.2 fm
03/07/2007

Comparteix

La Generalitat incrementa les aules d’acollida el curs 2007-2008. Al Baix Llobregat Anoia n’hi hauran 108, 10 més que el curs passat i a Martorell una de nova a l’escola La Mercè.

 

Un total de 1.155 centres docents catalans comptaran el curs 2007-2008 amb una aula d’acollida, segons ha explicat el conseller d'Educació, Ernest Maragall, en la jornada "Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica" que es va celebrar ahir al matí a Sabadell. El Departament d’Educació preveu posar en funcionament el curs vinent 74 aules d’acollida noves als centres educatius catalans i incorporar-hi 157 docents.

 

El conseller ha destacat la necessitat "d'obrir un debat entre tots per buscar línies estables que evitin la concentració i la guetització als centres educatius". Ernest Maragall ha admès que "les mesures que s'apliquen ara són bones, però cal implantar una autèntica política amb solucions globals i vàlides per a tothom" i ha explicat que "cal discriminació positiva en els centres que acullen mes immigració. Aquests centres han de tenir mes recursos".

 

Segons el conseller Maragall, "la integració passa també per la recuperació de la immersió lingüística. I també a la secundaria". "L'educació és la primera trinxera de la integració, malgrat que aquesta no és la seva missió. Malgrat que aquest no és el seu encàrrec, està aconseguint aquesta integració: l'educació i també la salut han fet de casa d'acollida de la immigració del nostre país", ha afirmat Maragall.

 

La previsió de noves aules d’acollida per al curs vinent al Baix Llobregat-Anoia és de 108. Actualment existeixen 98 aules i s’incrementaran en 10 més. A Martorell ja funciona una aula d’acollida a cada institut i 4 aules a les escoles: una al Vicente Aleixandre, una altra a l’Echegaray, una al Lola Anglada i el curs vinent a l’escola La Mercè.

 

Nosaltres hem volgut conèixer d’aprop una d’aquestes aules d’acollida, en concret la que funciona a l’IES Pompeu Fabra. La Maria Mestre, professora de català del centre i encarregada de l’aula comenta que aquest servei té per objectiu fomentar el coneixement de la llengua i la cultura de la zona. Els alumnes es divideixen en 2 grups, els que són castellanoparlant i els que parlen una llengua no romànica.

 

L’aula d’acollida és un recurs orientat a la integració de l’alumnat nouvingut i especialment pensat per donar una resposta adequada a atendre les necessitats emocionals, lingüístiques i curriculars d'aquest alumnat, i alhora permeti a l’alumnat autòcton continuar el ritme de les classes amb tota normalitat i per tant, millorar la qualitat global de l'alumnat del centre. La professora de l’IES Pompeu Frabra explica que tracten temes quotidians que serveixin a l’alumne a la vida diària.

 

A més, els professors de l’aula d’acollida també realitzen tutories per orientar professionalment els joves.

 

La implantació d’una aula d’acollida en un centre educatiu implica una dotació docent (un tutor d’acollida), una dotació informàtica (quatre ordinadors, una impressora, un escàner, etc.), material didàctic i un pla de formació i assessorament sistemàtic. Però l'aula d'acollida implica, sobretot, un compromís explícit de l'equip directiu d'adequar progressivament tota la dinàmica general del centre cap a un centre acollidor i de qualitat per a tothom.

 

Per al curs vinent, el Departament d’Educació ha ampliat les dotacions de professorat en 157 centres educatius que ja disposaven d’aula d’acollida, a fi de donar una millor atenció a l’alumnat nouvingut.

 

Els criteris del Departament per a l’adjudicació de les noves aules per al curs vinent són:

 

· Nombre d’alumnat nouvingut (darrers 24 mesos) superior a 9.

· Equilibri en l'oferta educativa de la zona, de manera que la dotació d’aules d’acollida contribueixi a la distribució equilibrada de l’alumnat nouvingut entre tots el centres.