30 anys de Marxa, cinquanta de vida

aMartorell.com
10/10/2007

Comparteix

Pel que fa al ROCK AND ROLL a Martorell, abans de MARXA no hi havia res. Bé, no exactament. Si doneu un cop d’ull a l’hemeroteca local (setmanari "MARTORELL") hi trobareu informació puntual sobre un munt de conjunts musicals, des de principis dels anys seixanta. Però MARXA era una altra història, ells van innovar i trencar els motllos establerts aquí, així com a la resta de l’estat espanyol, que convertien als conjunts musicals en intèrprets dels èxits internacionals dels altres, en la majoria dels casos traduïts al castellà.

 

MARXA va néixer com a quartet a la primavera de 1977 i l’integraven: Quim Alemany i Tatanu Alemany guitarres, l'Àlex López al baix i veu principal, i el Juan Pedro Santos bateria;  des del principi van apostar per les cançons  pròpies ("Toma la píldora", "Jenny", "Olvidate de todo", "Galopando", "Esperando", "Solo es punk", "Lesbiana", etc.). També van ser dels pioners del rock cantat en català ("Pets", "El meu avi era un rocker", "Joint", "El blues de l'emporrat", etc.) i en interpretar un rock and roll salvatge i contundent (la gran majoria de grups practicaven estils més melòdics o progressius). Potser per tot plegat van ser  seleccionats per actuar als primers festivals punks de Barcelona i Girona, conjuntament amb RAMONCÍN i LA BANDA TRAPERA DEL RíO. També van ser sonades les seves actuacions als multitudinaris festivals de MONTJÜICH i del PARC GÜELL, acompanyats sobre l’escenari del desaparegut pintor OCAÑA i de la seva tropa de  folclòriques.

 

Van viure un bell somni i van desaparèixer. Servei militar l’hi deien a aquell pou profund on morien la majoria de les il·lusions dels joves d’aquella època. Passat un any i mig tot era diferent. Van intentar pujar al carro, però malgrat tot, a principis de 1981 es van dissoldre definitivament en silenci. Fins aquell moment també havien format part de MARXA els músics: Rai Piferrer, Joan García "Panotxa", Miki Espuma, Paco Márquez, José M. Martínez, Bernat Mititieri i Àngel Giménez.

 

Per un sol concert, per una nit màgica, tornen els pioners del MARTOROCK, per gaudir de la festa amb la gent de la seva generació, amb els seus fills, amb els seus néts i  també amb tu.

 

El Tatanu, el Quim, el Juan Pedro, l'Àlex i el Robert (que s'ha afegit al grup per aquesta ocasió), us esperen al PROGRÉS, la nit del divendres 26 d’octubre. Marxa tornen a actuar i ho faran a la festa de la gent que celebra els seus 50 anys de vida. No us ho perdeu!.