Canvi de nom del carrer del Capità Francesc Batllevell

Ràdio Martorell 91.2 fm
20/05/2008

Comparteix

 

Finalment, el carrer del Capità Francesc Batllevell canviarà de nom. Tots els Grups Municipals de l’Ajuntament de Martorell, excepte el Partit Popular, han acordat que aquesta via s’integri al passeig de Catalunya, en acompliment de la Llei de Memòria Històrica, aprovada el passat 31 d’octubre de 2007. L’esmentada llei estableix que els escuts, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació personal o col·lectiva de l'aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura hauran d'ésser enretirats dels edificis i espais públics. De fet, l'Ajuntament de Martorell va eradicar gairebé tots els símbols i vestigis de la dictadura en els primers anys de la democràcia, però que tot i que es va fer molta feina, encara avui perduren símbols franquistes a la nostra ciutat que mantenen viva la memòria del franquisme, entre ells les plaques del desaparegut Instituto Nacional de la Vivienda, indicatives dels habitatges de protecció oficials construïts als anys 50, 60 i 70, les quals inclouen l’emblema de la Falange, amb el jou i les fletxes, així com el nom d'un carrer al barri de Buenos Aires. Per aquest motiu, amb els vots a favor d’ERC, ICV, PSC i CiU s’ha aprovat substituir el nom del carrer del Capità Francesc Batllevell pel de Passeig de Catalunya, segons exposava el regidor portaveu d’ICV, Xavier Gómez.

 

El regidor del Partit Popular, Francesc Josep Arpal va abandonar la sala de plens a l’hora de la votació de la moció. El motiu era mostrar el seu rebuig a la decisió d’eliminar el nom d’aquest personatge martorellenc del nomenclator municipal. Arpal va dir que malament van les coses si la màxima preocupació del consistori local és canviar el nom d’un carrer. El regidor popular va defensar la continuïtat del nom del capità Batllevell ja que va ser un martorellenc, nascut a la plaça de la Vila, que es va implicar en la vida social i esportiva de la nostra població, principalment del Club Natació Martorell i de la Unió Esportiva Martorell. Per això, Arpal pensa que cal respectar el nom del carrer i en tot cas, treure la paraula capità i conservar el nom perquè era un ciutadà de Martorell.

 

Per la seva banda, el regidor d’ERC, Jordi Parera, argumentava la decisió d’eliminar el nom del carrer en acompliment de la Llei de Memòria Històrica.

 

Des d’ICV, Xavier Gómez, donava les gràcies per l’ampli consens obtingut en la moció, que tancava un procés engegat ara fa uns mesos i que només es podia resoldre a través d’un acord de Ple. ICV Martorell agraeix i felicita a totes les persones que han treballar per a la recuperació de la Memòria Històrica a la nostra vila i que els van incitar a presentar la moció que es va aprovar al Ple d'ahir per la retirada dels símbols franquistes del nostre poble

 

La representant del PSC, Dora Ramon, va explicar que estan d’acord amb la moció per eliminar els símbols franquistes i que aquest carrer es passi a denominar passeig de Catalunya.

 

Per CiU, aquesta decisió no és còmoda però, segons va argumentar el portaveu, Xavier Fonollosa, hi ha una Llei que obliga però que també toca sensibilitats.

 

Recordem que Francesc Batllevell i Arcs va nèixer a Martorell el  1912, poble que el va veure morir el 1965. Va ser militar i va tenir un paper destacat durant la Guerra Civil; va formar part del grup inicial de la “1a Centuria Catalana”, participant a l’acció d’Espinosa de los Monteros, l’any 1936. Després de fer un curs d’alferes es va incorporar a les “Brigadas de Navarra”. Fou ascendit a tinent per mèrits de guerra. Ja en l’etapa com a civil fou ascendit a capità. Va ser condecorat amb la “Medalla de Sufrimientos por la Patria”. El 24 de gener de 1939 entrà a Martorell al front de les forces “nacionals”. Per tot això, a l’any 1965, l’Ajuntament de Martorell el va fer mereixedor d’un carrer al barri de Buenos Aires. Ahir, l’Ajuntament de Martorell, en acompliment de la Llei de Memòria Històrica, va decidir eliminar-lo del nomenclator municipal.