Iván Sánchez guanya el primer premi al “XVII Concurs literari d’articles de divulgació psicològica”

aMartorell.com
19/06/2006

Comparteix

(font: gonzalezcastro.tk)
El martorellenc Iván Sánchez Moreno i la barcelonina Norma Ramos es van adjudicar divendres 9 de juny el primer premi al "XVII Concurs literari d'articles de divulgació psicològica" amb un article escrit conjuntament. El certamen el convocava la delegació gironina del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, que va atorgar el guardó de 602 euros per unanimitat.  Pel que fa al segon i dos tercers premis ex aequo, van anar a parar a autors de Sant Boi, Capellades i Barcelona, respectivament. Cal destacar la curiositat que cap dels deu participants no era de Girona.

 

L'article guardonat es titula "L'herència de Hans Prinzhorn: Somnis trencats de la ciència", i és un repàs a la vida del Dr. Prinzhorn, eminent psiquiatra que durant les dècades 10 i 20 del segle passat va ser escollit a la Universitat de Heiddelberg per fer-se càrrec d'una colecció de realitzacions artístiques fetes per malalts mentals (dibuixos, pintures, escultures...) i establir una relació entre diagnòstics i trets estètics.  Les obres eren una tria de diferents manicomis d'Austria, Alemània i Suïssa. Però els nazis en pujar al poder van confiscar la colecció, van destituir el director de la Universitat i van aprofitar la colecció per fer una exposició -comissionada per Joseph Goebbels, ministre de Propaganda- per qüestionar amb suposat "rigor científic" l'estat mental dels artistes d'avantguarda -Kokoschka, Nolde, Chagal, Kandinsky, etc.-, als quals posaven al costat d'exemples de la colecció Prinzhorn per demostrar les seves patologies. La major part d'aquests artistes depravats eren, és clar, jueus. Més de tres milions de persones van visitar l'exposició, i de segur que es van convèncer una mica més de la diferència social i moral amb els jueus.

 

L'acte de lliurament de premis va tenir lloc davant de més de cent persones a la terrassa mirador del luxós Hotel NC de Girona. El sopar va consistir en infinitats de tastets experimentals de gustos, entre els quals hi havia fruits secs amb curri i nata o sorbet de mostassa a l'estil tàrtar. Va amenitzar la vetllada un mag acompanyat d'un discjòquei caracteritzat com a Al Capone.