La CUP busca entitats per fer el Banc del Temps

Ràdio Martorell 91.2 fm
04/12/2008

Comparteix

La Comissió de polítiques socials de la Candidatura d’Unitat Popular de Martorell estan treballant amb el projecte del Banc del Temps. Per això, es vol fomentar que entitats i col·lectius de la nostra població es motivin per a intercanviar temps, dedicant-lo a tasques puntuals d’atenció a les persones per tal de resoldre les necessitats de la vida diària. La unitat d’intercanvi és l’hora, independentment del servei que s’ofereixi o que es rebi. En aquest Banc, el temps és la riquesa principal i, per tant, la unitat de valor. Totes les habilitats tindran el mateix valor, depenent del temps. Segons ens comenta una de les impulsores del projecte a Martorell i membre de la CUP, Rosa Grau, entre els col·lectius que han engegat aquesta experiència arreu de Catalunya s’hi troben els immigrants, associacions de mares i pares, gent gran i dones.

 

El Banc del Temps vol promoure intercanvis per a tasques d'atenció a persones, siguin criatures, gent gran o gent malalta, i també vol donar oportunitats perquè la gent es conegui i confiï en els altres per tal de resoldre necessitats de la vida diària. A més, amb l’intercanvi s’aprèn a valorar-nos a nosaltres mateixos, als altres i a les coses que ens envolten.


En el Banc del Temps, tot hi té cabuda. Es pot fer intercanvi en l’àmbit d’atenció a les persones, com acompanyament d’infants a l’escola, llegir contes o jugar, tenir cura de persones malaltes, acompanyar persones grans al metges, llegir llibres a persones grans o fer gestions al carrer. També en tasques domèstiques com fer la compra, cuinar, cosir, fer petites tasques i reparacions domèstiques, bricolatge, tenir cura d’animals i plantes. També en aspectes més tècnics com passar treballs a l’ordinador, assessorament informàtic, classes, traduccions, donar suport per a fer deures, música, pintura o dibuix. L’intercanvi també pot consistir en oferir assessorament i orientació sobre assegurances o finances. Això sí, com indica la Rosa Grau, s’ha de saber gestionar per aconseguir un equilibri entre el que dóna i el que rep.


Les persones que intercanvien donen l’oportunitat de conèixer a altres i confiar-hi. D’aquesta manera, el Banc del Temps, es pot convertir en una eina social molt important. Tot i tenir la informació necessària per desenvolupar l’experiència a Martorell, la Candidatura d’Unitat Popular posa a disposició de col·lectius i entitats de la nostra població, tot el seu treball perquè siguin ells els veritables impulsors de la iniciativa.

 

Les experiències d´intercanvis de temps, de feines i de serveis fa alguns anys que es desenvolupen a diferents indrets del món. Uns dels primers llocs on es van fer intercanvis van ser a Canadà, Nova Zelanda, Austràlia i Regne Unit. Quant a intercanvi de temps, el país pioner ha estat Itàlia. L´any 1992 el sindicat de pensionistes de Parma van ser els primers en posar en pràctica el projecte d´intercanviar temps per resoldre problemes de la vida quotidiana. A l´any 1995, l´experiència es van estendre a d´altres ciutats.