Més detalls del "camino de Santiago" al seu pas per Martorell

Ràdio Martorell 91.2 fm
07/08/2009

Comparteix


Ho donàvem a conèixer aquest dilluns. El nucli urbà de Martorell formava part de la ruta de peregrins catalans i d’arreu de la Mediterrània per anar cap a Santiago de Compostela. El geògraf Miquel Vives va descobrir, de forma paral.lela a la seva investigació de la tesi doctoral, que el camí de Barcelona a Montserrat coincideix amb el Camí de Santiago.

Vives, que va ser professor a l’IES Pompeu Fabra durant 28 anys i que és membre del Centre d’Estudis Martorellencs va fer una tesi doctoral sobre els camins a l’entorn del Baix Llobregat i l’Alt Penedès. La intenció inicial del geògraf era certificar que el camí de Barcelona a Montserrat passava per Martorell:

Però a partir d’aqui va arribar el descobriment. Després de la consulta de més de 50 documents antics, Miquel Vives va descobrir que el traçat del camí de Barcelona a Montserrat coincidia amb el de la part catalana del Camí de Santiago.

Els peregrins arribaven a Martorell per dues vies: en barca des de Sant Andreu, o a peu pel Congost. Un cop superat el Pont del Diable, seguien per la Plaça de la Creu, Plaça de les Fonts, carrer Anselm Clavé, Plaça de la Vila i carrer Santacana, fins arribar a la Plaça de l’Església i al Portal d’Anoia. Un cop aquí, els peregrins continuaven el seu trajecte pel carrer Montserrat en direcció a l’Hostal de la Creu, Abrera, Les Mates, El Rebato i el primigeni nucli d’Esparreguera: el barri de La Pobla d’Esparreguera, al peu del nucli actual. Des d’aquí anaven a Collbató i començaven l’ascensió al Santuari de Montserrat.
Aquesta ruta, tot i que no tan coneguda segurament com la via d’entrada per Roncesvalles, era molt emprada per viatgers que arribaven en vaixell al Port de Barcelona procedents de diferents punts del Mediterrani i fins i tot, de l’Europa Central:

Pel geògraf, aquesta investigació arriba en bon moment, i és un primer pas perquè la Generalitat en faci difussió i perquè inclogui, en un futur llibre, el tram que li falta catalogar del Camí de Sant Jaume a Catalunya, que fins ara tan sols comprenia des de Montserrat i fins Alcarràs. Per la seva banda, el Regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Martorell, Carles Porta, explica que el descobriment del pas del Cami de Santiago per Martorell pot suposar un impuls al turisme i al comerç de la població que cal saber aprofitar.

El regidor explicava dilluns als micròfons de la ràdio quines són les properes accions que es duran a terme. La primera d’elles, de cara a l’any vinent, la col.locació de fites identificatives al llarg del trajecte per tal de facilitar el pas dels senderistes. Per l’altra, l’edició de catàlegs amb els principals monuments i llocs d’interès del municipi.

Tot i que és poc probable que a partir d’ara hi hagi peregrins que iniciin el seu camí a peu cap a la capital de Galícia des de Barcelona, per una lògica qüestió de distàncies, sí és bo que sàpiguen que el traçat passava per Martorell com a part del camí de Barcelona a Montserrat. Una descoberta que pot tenir repercussió i que pot donar un impuls a la promoció turística de la nostra població en els propers anys.