Demà s’inaugura "El Noi i el Xic de la Barraqueta, lluitadors per la llibertat"

Ràdio Martorell 91.2 fm
22/10/2009

Comparteix

Demà divendres, a 2/4 de 8 del vespre, s'inaugurarà a l'Enrajolada, Casa Museu Santacana, l'exposició "El Noi i el Xic de la Barraqueta, lluitadors per la llibertat" que estarà oberta al públic fins al 6 de desembre. Amb l’exposició, Museus de Martorell vol contribuir en la recuperació de la figura dels germans Martí i el que van representar pel nostre país. El Noi i el Xic de la Barraqueta van ser dos personatges que van influir en la política martorellenca del segle XIX però també de la resta del país. El tècnic de Museus, Ferran Balanza, destaca d’ells el seu esperit lluitador.

 

 

Vicenç Martí i Torres (Castellbisbal, 1830 – Martorell, 1866) se’l coneixia amb el sobrenom de “Noi de la Barraqueta”. La seva casa, Cal Barraqueta, es troba al carrer d’Anselm Clavé, núm. 45. Al 1848 intervingué en el moviment dels matiners i, condemnat a mort, hagué de fugir a França. Indultat, tornà poc abans de la revolució de 1854. El 1856 es feu fort al barri de Gràcia de Barcelona contra les forces del general Zapatero, que donava suport al cop d’estat del general O’Donell. Aconseguí fugir, però poc després fou detingut i empresonat. Participà a la conspiració de juny de 1866 i s’hagué d’amagar un altre cop. Tornà a casa seva, sembla que confiant en un salconduit, però fou detingut una altra vegada; aconseguí fugir amb l’ajut del seu germà, en Joan Martí “Xic de la Barraqueta” i, finalment, fou perseguit i mort pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil.

 

 

Va ser aleshores quan es va convertir en un heroi popular republicà i va sortir representat a diverses auques. Per la seva banda, Joan Martí i Torres (Martorell, 1834 - 18 de gener del 1909), el Xic de la Barraqueta, va participar activament en els preparatius de la Revolució de Setembre de 1868 i en la Revolta de les Quintes, l'abril del 1870, a la vila de Gràcia. El 1874, el general Manuel Pavía y Rodríguez de Alburquerque dissolgué les Corts espanyoles per la força, i el "Xic" va organitzar una forta resistència a Sabadell, Rubí i, en especial, a la vila de Sarrià, on va encapçalar la defensa de la legalitat republicana. Fou vençut, però, per les tropes del general Arsenio Martínez Campos, que restaurà la monarquia borbònica a Espanya amb el nou rei Alfons XII, fill de l'exiliada Isabel II després de la derrota de la Primera República Espanyola. Joan Martí va ser diputat a les Corts Espanyoles per dues vegades, els anys 1893 i 1894, formant part de la minoria republicana, i abandonant el Congrés el 1896. Va morir víctima d'una llarga malaltia el 18 de gener del 1909

Al complir-se el centenari de la mort del Xic de la Barraqueta, l’Ajuntament i Museus de Martorell han volgut organitzar l’exposició que demà s’inaugura a l’Enrajolada. La mostra feta amb retrats i imatges originals i documentació del fons del Museu Vicenç Ros cedida pel Sr. Andon Tobella Martí i el Sr. Juncosas, aporta des d’un inventari de possessions de la família fins a l’indult al Xic de la Barraqueta o cartes dels dos germans republicans. Coincidint també amb l’exposició, aquest diumenge, a les 12 del migdia, al Cementiri Municipal s’inaugurarà el panteó on s’han traslladat les despulles dels germans Martí que reposaven, fins ara, en un nínxol municipal. El panteó té una escultura de l’artista Marta Solsona que reprodueix en relleu els dos personatges.

L’exposició "El Noi i el Xic de la Barraqueta, lluitadors per la llibertat" s’inaugura demà, a 2/4 de 8 del vespre, a l'Enrajolada, Casa Museu Santacana.