Martorell torna a venerar la Mare de Déu del Tíscar

Ràdio Martorell 91.2 fm
09/11/2009

Comparteix
tiscar

Una reproducció de la Mare de Déu del Tíscar presideix, des d’aquest diumenge, la Capella de Sant Joan del barri de Pont del Diable. Una representació de la confraria de la Virgen del Tíscar de Quesada, de la província de Jaén, va entregar, ahir al migdia, la imatge en un acte solemne a l’església de Santa Maria de Martorell amb la presència de prop de 400 persones. A la missa hi va assistir, entre d’altres, una cinquantena de persones de la confraria i una munió de veïns de Martorell i d’arreu de Catalunya nascuts a la província de Jaén. L’acte –molt emotiu- el va oficiar el rector de la parròquia de Santa Maria de Martorell, Mossèn Pere Corbera, i Mossèn Bartolomé González, rector de l’església de Quesada.


El moment més emotiu de la celebració va ser quan la Mare de Déu del Tiscar va aparèixer a l’altar de l’església de Santa Maria. Tot seguit, es va beneir la imatge i la confraria de Quesada va fer entrega de la reproducció a Martorell.

 

Després de la celebració de l’eucaristia, la missa va acabar amb el cant del Virolai. La imatge de la Mare de Déu es va traslladar després, en un carruatge de gala dels Amics de Sant Antoni Abat, fins a la capella de Sant Joan. Allà, la coral Ars Nova va cantar els Goigs a la Mare de Déu del Tíscar. Abans de la missa, l’Ajuntament de Martorell va fer una recepció oficial a la confraria a la sala de plens. L’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, va assegurar que està molt satisfet d’aquesta visita dels veïns de Quesada. El president de la confraria de la Virgen del Tíscar de Quesada, Santiago Sánchez, va explicar que Martorell i Quesada tenen més coses en comú de les que es podria pensar.

 

Tot seguit, l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, va entregar als representants de Quesada, una reproducció de ceràmica que deia: “Thomas Hoer, soldat del règim de granadins de les reials guàrdies valones, va caure malalt a l’Hospital de Sant Joan Baptista i del Sant Crist de Martorell on va recuperar la salut invocant la salut a la Mare de Déu del Tiscar l’any 1759”. Tanmateix, la confraria va entregar un record amb la imatge religiosa, dins un llibre de ceràmica.

 

La història de la veneració a la Mare de Déu del Tíscar a Martorell ens porta a l’any 1752 quan un soldat holandès de les tropes valones de Granada, anomenat Thomas Hoer, i destinat a la Caserna de Cavalleria de Martorell, es va posar molt malalt i tot encomanant-se a la Mare del Déu del Tíscar, es va curar. Per mediació del soldat holandès, va arribar a la Capella de Sant Joan la imatge d’aquesta Mare de Déu que va ser venerada fins a la seva desaparició l’any 1936 en motiu de la guerra civil espanyola. L’any 1993, l’Associació de Veïns del Pont del Diable va recuperar una celebració tradicional a Martorell.

 

La Festa del Tiscar d’enguany va començar dissabte amb un recital de la soprano Gergana Miltenova i Carme Julià al piano a la capella de Sant Joan. La Festa del Tíscar va convocar molts quesadeños que viuen arreu de Catalunya i també molts martorellencs, naturals de Jaén  que van viure amb devoció la festa aquest cap de setmana.

 

Fotografies: Ajuntament de Martorell

MÉS IMATGES

tiscar
tiscar