aMartorell.com

L�App cultural de l�Ajuntament de Martorell   
Pàgina principal >> Societat >> El suïcidi és la primera causa de mort no natural a Catalunya
Noticia

El suïcidi és la primera causa de mort no natural a Catalunya

Ràdio Martorell 91.2 fm
10/12/2019

Comparteix
Xerrada 'Prevenció del suïcidi'

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord va organitzar ahir la xerrada ‘Prevenció del suïcidi’ a la Biblioteca Martorell. Hi va intervenir el Dr. Fernando Boatas, coordinador del Centre de Salut Mental d’Adults de Martorell (CSMA) i Carles Alastuey, vicepresident de l’associació Després del Suïcidi Associació de Supervivents.

L’Organització Mundial de la Salut considera el suïcidi un problema de salut pública de primera magnitud. A tot el món hi ha gairebé un milió de morts per suïcidi cada any. Això suposa una xifra superior a la de les guerres o homicidis. Hi ha un mort per suïcidi cada 40 segons i, per cada persona que ho aconsegueix, hi ha 20 persones més que ho intenten. A Catalunya, el suïcidi és la primera causa de mort no natural. L’any 2017 hi va haver 495 morts per suïcidi.

El Dr. Boatas va apuntar que “els homes acostumen a tenir més risc de suïcidi, també els adolescents i persones majors de 50 anys, les persones que pateixen una malaltia mental, aquells qui ja han tingut temptatives prèvies de suïcidi, els qui consumeixen substàncies o els qui tenen un discurs irracional vers la seva qualitat de vida. També són factors de risc la soledat, la desafecció social i tenir pensaments de suïcidi”.

L’OMS assenyala algunes mesures per prevenir el suïcidi, va recordar Boatas, tals com “restringir l’accés a eines que el permeten, el tractament als mitjans de comunicació, el consum d’alcohol, i la formació del personal sanitari i no sanitari”.

Una altra de les mesures per prevenir el suïcidi són els programes específics d’actuació. A Catalunya, el Departament de Salut de la Generalitat va implementar l’any 2014 el Codi Risc Suïcidi. El Codi defineix el circuit a seguir davant d’una temptativa de suïcidi. El primer avís el rep normalment el 061 CatSalut Respon, ja sigui via telefònica, per una activació d’atenció, o per qualsevol altre agent de salut. El 061 CatSalut Respon garantirà el control i el seguiment de tots els casos i realitzarà una primera enquesta, a partir de la qual es determinaran els recursos a mobilitzar segons el grau de gravetat del cas.

En els casos en què hi ha una necessitat d’assistència, aquesta es dóna in situ i es trasllada el pacient a un centre hospitalari, si és necessari. El pacient ja és visitat pel psiquiatre durant el mateix ingrés. En el cas que es determini que hi ha un risc alt o moderat de suïcidi, es programarà una visita a un centre de salut mental en un termini màxim de deu dies. Si es tracta d’un menor, aquesta visita serà dins els tres dies següents. El 061 CatSalut Respon farà un seguiment telefònic proactiu post alta del pacient al cap d’un mes, per garantir que hagi acudit a la visita programada al centre de salut mental.

Amb aquest codi es pretenen disminuir les temptatives de suïcidi i la repetició mitjançant la gestió protocol·litzada i homogènia de les persones de risc identificades pels centres de la xarxa pública del sistema sanitari. Les estadístiques no registren les temptatives de suïcidi, però s’estima que hi ha 20 temptatives per cada suïcidi consumat.

En general, les temptatives són més elevades entre les dones que en els homes, tot i què la mortalitat és més elevada entre els homes, ja que acostumen utilitzar mètodes més radicals. És un problema de salut que està entre les primeres causes de mortalitat evitable. El 86% de les persones que han intentat suïcidar-se presenten diagnòstics psiquiàtrics, sent la depressió el principal factor de risc del suïcidi. No obstant això, Carles Alastuey, vicepresident de l’associació Després del Suïcidi, que aplega familiars de persones que s’han suïcidat, va assegurar que és “un fenomen multifactorial i que no s’ha d’associar a la malaltia mental, sinó a una crisi on la persona creu que la seva única sortida és treure’s la vida”.

“Les persones que tenen una conducta suïcida creuen que és la millor solució, no només per a ells, sinó també per al seu entorn, però les conseqüències per a familiars i amics són dramàtiques”, va apuntar. L’associació Després del Suïcidi procura acompanyar les persones que han viscut un suïcidi proper.

Alastuey va demanar “parlar obertament del suïcidi i de manera educativa per tal de prevenir-lo”. Des de la seva associació, estan “convençuts que des del dolor es poden reconstruir i pacificar els possibles sentiments de culpabilitat”.

La xerrada s’incloïa dins el programa d’activitats que l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord ha organitzant a diferents poblacions del Baix Llobregat Nord amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es va commemorar el 10 d’octubre, i que enguany posava l’accent en la prevenció del suïcidi amb el lema ‘Parlar i escoltar, salva vides’.

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Publicitat



-->









acpg

acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com