La Fundació recolzar amb la seva experiència i amb la capacitat de gestió projectes de cooperació internacional relacionats amb l’atenció a les persones amb discapacitat. Aquesta inquietud apareix a través de l’estudi de propostes fetes per altres entitats de cooperació internacional on fent un estudi es pot veure que el sector de les persones amb discapacitat és un sector desfavorit dintre del que són poblacions desfavorides. S’ajuda al tercer mon en general, però aquells col·lectius que fins i tot al tercer mon estan exclosos de la societat son susceptibles no tenir cap dret a les ajudes que provenen de les ONG’s. La nostra intenció es conèixer les propostes que hi ha relacionades amb el tercer mon i les persones amb discapacitat i poder fer petits projectes que ajudin a millorar la situació allà on trobem que podem incidir.
El primer projecte en el que hem cooperat i amb el que vam iniciar aquesta secció de la Fundació va ser el de posar en funcionament un aula d’educació especial a una escola ordinària.
Aquest projecte es va iniciar en una primera fase a través de L’Associació Castellví Solidari i amb la contribució d’alguns Ajuntaments del Baix Llobregat Nord. La primera fase consistia en la construcció i equipament de l’aula. Un cop finançada i construïda aquesta fase hem de posar en funcionament la segona fase.
La Fase de posada en marxa de l’aula és en la que treballem i gestionem desde la Fundació amb l’ajut de les entitats Castellví Solidari a Catalunya i Kuskan Jaku des d’Oruro (Bolívia).
Els objectius principals que ens plantegem són: posar en funcionament l’aula d’educació especial i aconseguir que el departament d’ensenyament d’Oruro aculli el projecte com a propi i es faci càrrec d’aquesta gestió.
L’experiència en projectes similars ens diu que un cop funcionen els serveis iniciats per les ONG’s el propi govern els acull com a propis. D’aquesta manera ja funcionen una escola ordinària de 34 places, la gestió dels educadors especials a la llar d’infants i una unitat per nens sords dintre de l’escola ordinària. Tots aquest projectes que en el seu inici van ser creats i finançats per entitats externes avui en dia són sostinguts pel govern del país.
El projecte serà portat a terme per una mestra que s’encarregarà de la coordinació de l’aula i la programació pedagògica de cada nen, amb un fisioterapeuta que serà el responsable de lla rehabilitació motriu, un logopeda que farà les tasques de comunicació. Tots aquests professionals treballaran en equip per a poder assolir els continguts necessaris segons l’etapa de desenvolupament de cada nen.
SERVEIS I Nº DE BENEFICIARIS
L’aula d’educació especial serà un servei que acollirà 12 nens i nenes amb diferents discapacitats. Aquest nens i nenes ja estan reconeguts i actualment sabem quines són les seves necessitats de recolzament. S’han estudiat els casos detingudament per experts en el diagnòstic i es creu molt imprescindible la seva escolarització per a poder millorar les seves capacitats i donar una estabilitat a les seves famílies.
Aquests alumnes gaudiran d’una escolaritat en relació a les seves possibilitats, hi haurà un grup que treballarà sempre a l’aula especial on els objectius específics estan relacionats amb les habilitats d’ajust personal i aconseguir el màxim d’autonomia a les tasques de la vida quotidiana, l’altre grup farà una escolaritat compartida amb les aules ordinàries i l’aula especial. Aquest sistema de treball els hi donarà l’oportunitat de poder gaudir d’una integració social i de treballar continguts específics de la seva discapacitat.
ÀMBIT TERRITORIAL ON ES DESENVOLUPA
El projecte s’ubica al Departament d’Oruro, és una població amb 392.663 habitants, el que representa un 4,74% de la població de tot el país. La contribució del Departament al PIB és del 6,73%. Per la situació actual d’aquesta població l’esperança de vida és de 55 anys i la taxa d’atur és dels 13,21% de la població.
El municipi d’Oruro administrativament està organitzat en 6 districtes municipals. El districte 4 és en el que es situarà el projecte que presentem. Aquest districte és més desfavorit ja que compta amb menys cobertura d’aigua potable i energia elèctrica que la resta. Un altre dada per la que destaca el districte d’Oruro en relació a la resta de població de Bolívia és per la mortalitat infantil, l’alt índex de mortalitat infantil ve donat per la manca de potabilització de l’aigua i els pocs recursos als serveis de salut. La desnutrició també és un problema que pateixen els infants de la zona i això agreuja en molts casos la situació dels nens amb discapacitat ja que la seva necessitat és major que la de la resta i no cobreixen ni les necessitats mínimes de qualsevol nen sense problemes.
ACTUACIÓ DE LA FUNDACIÓ AL PROJECTE
La tasca que desenvolupa la Fundació a aquest projectes es la de formació i manteniment del professionals a l’etapa d’implementació de l’aula a l’escola.
Oferirem la possibilitat de venir a Catalunya als professionals que s’encarregaran de l’aula, el professor titulat, el fisioterapeuta i el logopeda. Durant la seva estada estaran acollits amb residencia, dietes i la possibilitat de fer practiques en centres d’educació especials que recullin casos amb les problemàtiques amb les que treballaran en un futur.
Un cop finalitzada la fase de formació i adquisició d’experiència ens encarregarem d’aconseguir els recursos necessaris per a mantenir als professionals durant els dos primers anys de funcionament del servei.
Per a aconseguir els recursos necessaris pel funcionament d’aquest projecte la Fundació ha fet i farà diferents campanyes de col·laboració. Presentem el nostre projecte als diferents departaments de cooperació internacional dels Ajuntaments de la zona. Busquem espònsors que vulguin col·laborar ja sigui econòmicament o amb altre tipus de serveis que siguin adients a la nostra finalitat.