A començaments dels anys 1970 l'historiador Antoni Pladevall va treure a la llum un seguit de documents que de forma concloent invalidaven l'atribució de la construcció de l'anomenat castell de Rocafort a l'orde del Temple i donaven a conèixer els orígens reals d'aquestes construccions, corresponents a un monestir benedictí fundat pels senyors de Castellvell de Rosanes l'any 1042.
La seva descoberta va ser inicialment motiu d'una polèmica que, finalment, va motivar l'historiador Josep Baucells, director de l'Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona, a aprofundir una investigació sistemàtica sobre la història del monestir i que va donar lloc a la publicació d'un seguit d'articles a la revista Solc, fins a la seva desaparició.
Els vestigis materials que avui resten d'aquesta història es concreten en les edificacions de l'antic monestir de Sant Genís de Rocafort, enfilat dalt la muntanya, i les de l'antiga parròquia de Santa Margarida, al pla i propera al riu Anoia.
El treball de Josep Baucells que ara publica el Centre d'Estudis Martorellencs, rigorós però alhora amè, ens endinsa en el procés històric que va començar l'any 1042 i fins a l'inici de la recuperació del lloc i de les investigacions arqueològiques a Santa Margarida, a partir de 1972, en un recorregut de 161 pàgines.
Aquesta publicació es presentarà públicament el proper dia 23 de novembre a la sala d'actes Casa de Cultura La Vila, a les 19,30 hores, juntament amb la posta en marxa de la llibreria virtual del Centre d'Estudis Martorellencs.
Des de la llibreria virtual a Internet es podran adquirir les publicacions de l'entitat després de triar les que interessin del catàleg i de poder llegir lliurement una part de cada publicació. Les edicions anteriors a l'any 2006 estaran disponibles progressivament en format electrònic i de forma gratuïta i es poden baixar del servidor d'Internet de manera immediata. El pagament de les publicacions adquirides es pot fer mitjançant la tarja de crèdit o bé a través d'un compte PayPal. Un cop fet el pagament, la publicació es rebrà directament a casa del comprador en un termini d'aproximadament 10 dies.
Amb aquest projecte el CEM vol potenciar la difusió dels resultats obtinguts en els diversos projectes de recerca que impulsa i crear una biblioteca de referència en els àmbits territorials i temàtics en els que centra la seva activitat.
Es pot accedir a la llibreria virtual a través de l'adreça www.medievalweb.org/llibreria.
Durant l'acte de presentació es posaran a la venda exemplars del llibre, amb un cost de 15 €.