Aquest cap de setmana els voluntaris de l'ADF "El Roure" de Martorell, conjuntament amb membres d'Agrupacions de Defensa Forestal de la comarca del Vallés Occidental i també amb companys de la comarca, concretament, amb membres de l'ADF Puig Vicenç del municipi de Begues, han realitzat un curs d'iniciació i coneixements per actuar en cas d'incendi forestal al municipi de Vacarisses.
Dissabte al matí, la formació fou de caràcter teòric, a càrrec de Marià Massana, cap d'operatiu del Vallés Occidental Nord, responsable de l'ADF de Vacarisses, i alhora Bomber de la Generalitat de Catalunya amb molta experiència professional dins del món dels incendis.
Dins de la teoria, ens vàren explicar des d'un principi els elements del triangle del foc, on consisteix de 3, foc, oxigen i combustible. Els diferents factors mediemabientals d'aparició i evolució dels incendis forestals, com pot ser el vent, la calor, la humitat, el terreny,...
També, a part de com actuar i com coordinar-se i fer molt més fàcils les taques d'extinció, tambñe ens vàren ensenyar mesures d'autoprotecció en incendis i situacions que podriem trobar-nos, com per exemple com actuar dins d'una carretera si trobem foc, dins d'un bosc, dins d'una casa envoltada de foc, etc.
Però el que fou molt més impactant fóren imatges d'evolució d'incendis en tan sols segons, i fins a quins extrems de perill es podia arrivar, i no només els que estàn en les tasques d'extinció sinò que també la gent civil.
Diumenge, amb membres dels GRAF (Grup de Reforç en Actuacions Forestals), especialistas en treballs amb eines manuals com polanskis, destralls, o magalls, o bé amb algunes màquines com les motosserres i que treballen sense aigua, en tasques de prevenció fent cremes controlades, o bé amb incendis realitzant contrafocs o bé tallafocs. Ens vàren ensenyar la utilització de les eines, i quan i de mica manera realitzant els treballs amb aquestes, en podiem treure millor rendiment.
Per part del tècnic de la federació d’ADF del Vallès Occidental, ens vàren ensenyar el bon ús de les transmissions, i la comunicació vía emisora, i com ubicar els possibles incidents en el bosc davant d’un mapa.
I finalment, ens vàren ensenyar com funcionava el sistema de mànegues ràcor Barcelona. Com extendre mànega, i com plegar-la, com realitzar una bona instal·lació en cas d’incendi, com ubicarla davant d’un foc, com utilitzar la llança, i finalment com funcionar amb equip i amb eficàcia i sense perdre temps que a vegades pot ser molt valuós.
Dins de la formació s'hi van aplegar més d'un centenar de nous voluntaris, i on hi van destacar per la quantitat de voluntaris l'ADF La Serralada de Montcada i Reixac, l'ADF de Terrassa, l'ADF de Sabadell, l'ADF de Sant Cugat del Vallés, l'ADF de Castellbisal i l'ADF"El Roure".