El Departament de Medi Ambient i Habitatge, mitjançant els planters de l’empresa pública Forestal Catalana, va sembrar l’any 2009 llavors de diverses espècies vegetals autòctones, declarades d’interès forestal, de les que se’n van obtenir uns 500.000 plançons que permetrien reforestar una superfície estimada d’unes 500 hectàrees, si es destinessin exclusivament a aquest tipus d’actuació. Per al proper període de sembra, la primavera d’aquest any, es preveu obtenir uns 200.000 plançons.
Els centres de producció vegetal de Forestal Catalana tenen com objectiu la producció de plançons per a les repoblacions de zones afectades per incendis forestals i per restaurar zones degradades que impulsa la direcció general de Medi Natural, del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Per aconseguir aquest objectiu, durant les dues èpoques de sembra, primavera i tardor, s’ha sembrat llavor per produir uns 500.000 plançons, la majoria dels quals són d’espècies regulades i de regions de procedència de Catalunya. Les espècies amb les que es treballa són d’interès forestal, com ara alzines, alzines sureres, roures, pins, moixeres i també espècies de ribera, com ara verns, freixes i salzes.
Forestal Catalana realitza la recol·lecció de llavors amb el personal i mitjans propis dels seus planters seleccionant la millor llavor dels materials de base (fonts llavoreres, rodals i rodals selectes) seleccionats per Medi Ambient, amb l’objectiu d’oferir un material vegetal de qualitat. Per a la recol·lecció de la llavor, Forestal Catalana, segueix els criteris de control de la quantitat de llavor i l’estat de maduresa dels arbres que formen part del material de base prèviament seleccionat pel departament sota criteris de puresa i homogeneïtat de l’espècie, la producció potencial de la llavor, la superfície del material de base, el pendent, l’abundància de sotabosc i l’edat de maduresa de la massa forestal seleccionada, així com d’altres criteris com la facilitat d’accés a la massa forestal o el tipus de propietat.
La majoria de les espècies que se sembren per a reforestació, es mantenen en els alvèols forestals entre un i tres anys depenent de la seva capacitat de desenvolupament. Aquelles plantes que no s’utilitzen es traspassen a contenidors més grans i posteriorment es destinen a les obres que exigeixen una planta de majors dimensions per tal de fixar marges i restaurar les àrees alterades per l’execució de treballs d’obra civil. Així mateix, la producció de plançons permet promoure, preservar i millorar els recursos genètics forestals autòctons, i obre un ventall de col·laboració amb l’educació i sensibilització ambiental mitjançant convenis amb les escoles de capacitació agrària i l’organització de jornades de difusió amb centres educatius.
Pel que fa a les repoblacions, i tenint en compte la diversitat d’espècies que es gestionen als planters, l’orografia dels terrenys i les diferents actuacions que es poden realitzar a més de les repoblacions, s’estima que amb els plançons gestionats pel Departament de Medi Ambient i Habitatge es podria reforestar una superfície d’unes 500 hectàrees.
Durant l’any 2009 es van iniciar diverses actuacions en el boscos de Catalunya: als municipis de Llançà i Colera s’està duent a terme l’actuació reforestació de les capçaleres de les conques mediterrànies de l’Alt Empordà, on s’han utilitzat uns 120.000 plançons de pi pinyer, alzina surera, arboç, auró negre i lledoner, principalment. A la comarca del Maresme s’està realitzant una reposició de fallades a Saladelafont amb 8.000 plançons de pi blanc.
Per a la primera època de sembra d’aquest any, durant la propera primavera, Forestal Catalana preveu obtenir uns 200.000 plançons de les diverses espècies de pins, avets, cedres, cirerers, moixeres, verns i bedolls mitjançant la sembra de llavor i la producció mitjançant esqueixos per a àlbers, pollancres i salzes, en què la germinació amb llavor és més complicada.