El Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller, des d’alguns dels serveis de català de les poblacions que el componen: Martorell, Molins de Rei, el Papiol, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca i Abrera, ha iniciat l’activitat del Voluntariat per la Llengua dins el Centre Penitenciari Can Brians 1, amb la col·laboració de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, amb seu a Martorell.
Aquesta experiència s’afegeix a la del funcionament habitual del programa del Voluntariat per la Llengua, que es du a terme des de fa uns anys adreçat als alumnes de català per a adults dels serveis de català del nostre Centre, i que consisteix a posar en contacte voluntaris que vulguin destinar una hora a la setmana, durant unes 10 setmanes, a conversar en català amb persones no catalanoparlants que l’estan aprenent per tal de fomentar l’ús de la llengua. El funcionament del programa es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari i un aprenent.
Així, en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat s’ha plantejat d’engegar aquest programa als centres penitenciaris del país. És per això que ha començat a treballar per dur a terme aquesta iniciativa al Centre Penitenciari Can Brians 1, ubicat dins de la zona d’actuació del nostre CNL, amb la col·laboració de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord.
A principis de maig, quinze voluntaris de les poblacions esmentades, cinc dels quals són de Martorell, van assistir a una sessió de formació conduïda per Isabel Canals, directora de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, en què van rebre consells i orientacions per tal que l’activitat funcioni sense incidències. A continuació, tots plegats van fer una visita al Centre Penitenciari, guiats per la directora formativa de Can Brians 1, per conèixer l’entorn on farien l’activitat i el protocol i el funcionament del Centre.
En total s’hi han creat set grups de conversa, constituïts per dos voluntaris i diversos aprenents cadascun. En aquesta primera experiència, els aprenents són les internes dels dos mòduls de dones de Can Brians 1 que ja aprenen català i que necessiten complementar el seu aprenentatge practicant la llengua, a la vegada que superen la possible inseguretat a l’hora de començar a parlar-la.
Amb aquesta activitat es pretén augmentar la presència de la llengua catalana en un ambient on l’ús és molt escàs, o nul, ja que hi conflueixen persones de llocs molt diversos que, en molts casos, no tenen o no han tingut mai cap contacte amb el català.
Els objectius del programa són, en definitiva, facilitar als interns el contacte amb les persones voluntàries catalanoparlants per practicar la llengua una hora a la setmana, durant deu setmanes, i potenciar entre els aprenents la idea que el català és una llengua d’acollida i d’integració social.