Òmnium Cultural (Secció Martorell)

Pàgina principal >> Les Noticies >> FLAMA CANIGÓ, UNA TRADICIÓ NOVA I MOLT ARRELADA
Les nostres noticies

FLAMA CANIGÓ, UNA TRADICIÓ NOVA I MOLT ARRELADA

21/06/2013

Des de fa una colla d'anys arriba al barri del Pont del Diable de Martorell
La tradició de la Flama del Canigó està inspirada en un poema de Mossèn Cinto Verdaguer i començà a mitjans dels anys 50 del segle passat. Va agradar molt i de seguida es va escampar i es va voler exportar per tots els pobles del nostre territori. De fet, en pocs anys arribava ja al País Valencià. Amb tot, per culpa de la dictadura no va ser fins al 1966 que la Flama va poder traspassar la frontera francesa per arribar a la capital d'Osona, Vic. Moltes vegades es va haver de fer en la clandestinitat.

 
La Flama del Canigó és un acte ara ja tradicional que guarda similituds amb celebracions diverses del solstici d'estiu al Pirineu on el foc és també el que baixa de la muntanya. Alguns exemples els podem trobar amb les falles d'Isil, Alins, Barruera, Pont de Suert o la Vall d'Aran.
 
La iniciativa la ideà en Francesc Pujades, un entusiasta del Canigó, veí d'Arles de Tec, al Vallespir, a la Catalunya Nord. Ell va voler encendre una foguera de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya i des d'allà repartir-la arreu dels Països Catalans. Pujades contribuí d'aquesta manera a renovar una tradició tan nostrada com la Festa de Sant Joan i li va donar un caire no tan sols de germanor, pervivència, vitalitat, sinó també de cohesió i unió simbòlica de les terres catalanoparlants. Tant és així que enguany, des d'Òmnium Cultural s'ha fet arribar una moció als Ajuntaments per declarar la festa de Sant Joan com la Festa Nacional dels Països Catalans.
 

Una tradició molt arrelada avui
Avui dia, s'inicia el mateix ritual any rere any. Un grup d'excursionistes puja llenya al cim del Canigó el diumenge abans de Sant Joan. Llavors, el dia 22 o 23 de juny, un grup d'excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà hi torna amb la flama que han guardat durant tot l'any anterior al Museu de la casa Pairal de Perpinyà, on el foc hi resta encès ininterrompudament des de 1955. Aquests joves vetllen el foc durant la nit i pel matí s'inicia el descens per repartir-lo arreu del territori, de poble en poble.

La idea és formar una cadena de relleus com l'olímpica, però per comptes de passar la flama d'esportista en esportista, aquesta es passa de municipi en municipi, d'Ajuntament en Ajuntament, de barri a barri... Fins i tot la reben els consells comarcals, entitats esportives, culturals o el Parlament de Catalunya.

La Flama arriba d'aquesta manera i en poques hores a zones tan distants com el Baix Segura, al sud d'Alacant, La Vajol, a l'Alt Empordà, o Maó, a l'illa de Menorca, perquè puguin encendre les fogueres de Sant Joan amb la mateixa guspira.

 
La Flama a Martorell
Paral·lel a la Flama del Canigó i a les celebracions de diversos punts del Pirineu on també es baixa el foc des de la muntanya, el barri del Pont del Diable té una tradició similar. Cada any es pujava a sopar un entrepà a la Font de la Truita, a la muntanya del Telègraf, i quan el sol es ponia tothom baixava amb les atxes de vent -torxes de tela i cera que cremen ràpidament- tot creuant el pont i encenent la foguera.

Aquesta celebració es va modificar amb les obres i el pas de l'autovia A2. L'excursió ara és més curta i no s'arriba a la font, malgrat que sí que es segueix creuant el Pont del Diable amb les axtes de vent enceses.

Aquestes axtes de vent porten des del 1996 la Flama del Canigó a la foguera del barri. Arribada d'Esparreguera, se'n fa ofrena a l'Ajuntament, on cada any la reben les autoritats després de passejar-la pel barri del Pont del Diable, que inicia amb aquest acte la celebració, no només del Sant Joan, sinó de les festes del barri.

 
 
 
 
 

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 23.22.35.162  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Maig2024

DlDmDcDjDvDsDg
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell