Encetem una nova secció a la web de MARTORELL VIU, en col·laboració amb la COOPERATIVA DE CONSUMIDORS DEL MONTSERRATÍ, en la que anirem parlant de diferents productes. Avui volem parlar de les pomes, una de les fruites més conreades.

El pomer es recol·ecta des de fa milers d’anysi és possiblement el fruiter més antic conegut per l’humà. La poma va ser introduïda a la península pels romans i els àrabs. Catalunya produeix un 40% del total de la producció estatal seguida d’Aragó, La Rioja i Navarra. En total quasi 45.000 hectàrees de les que s’obtenen anualment unes 780.000 tones de poma. Altres països productors són: Xina, Estats Units, Alemanya, Itàlia, Polònia, França, Iran, Rússia, India, Brasil, Bèlgica, Països Baixos i Austria. Hi ha més de mil varietats de pomes arreu el món.

 

  Des del el punt de vista nutritiu, la poma és una de les fruites més completes i enriquidores en la dieta. Un 85% de la seva composició és aigua i, per tant, és molt hidratant. Conté majoritàriament fructuosa (el sucre natural de la fruita) i, en menor proporció, glucosa i sacarosa, tots nutrients de ràpida asimilació per l’organisme. És font de Vitamina E (antioxidante) i rica en fibra i potasio. És una fruita tolerada per la majoria de persones i combina sense problemes amb qualsevol altre aliment: molts nuitricionistes aseguren que és la més adient per prendre després de dinar o sopar, tot i que altres experts consideren que un combinat de fruita ja representa, per si sol, un únic àpat equilibrat.

 

Les propietats antioxidants de la poma fan que sigui un aliment important per la prevenció de malalties com l’aterosclerosi, i en general totes les malalties degeneratives, les cardiovasculars i les cancerígenes. Són riques en fibra i, per tant, estimulen i regulen l’activitat intestinal. També són riques en “tanins”i per tant, és astringent i antiinflamatoria. Com tot, però, no cal abusar.

La poma és una fruita que crida l’atenció als mercats perquè es pot trobar tot l’any en bones condicions per ser consumides donat que avui en dia hi ha una bona pràctica de conservació d’aliments i ens arriben de llocs molt distants. Tot i això, cal tenir en compte que el seu sabor no sempre es conserva igual de bé: les pomes de temporada, com tots els vegetals, són més saboroses. Així doncs, entre les varietats de pomes que actualment s’oferten a la Cooperativa de Consumidors del Montserratí, trobem: la ROYAL GALA(aprox., 1.85€/k), que en aquesta època sol ser sempre saborosa i de bon aspecte i la GOLDEN (1.70€) que, pel contrari, en moltes ocasions no té pràcticament gust. També es pot trobar “JULIET” (2.70€), una varietat excel·lent i, més endavant, arriben les “FUJI”, una magnífica opció, toto i que les primerenques no són tan gustoses.

 A més de les pomes, ara al desembre (i pràcticament totes al gener) trobem gran varietat de fruites (totes ofertades a la Cooperativa) i és una bona opció triar l’advocat, la mangrana, la pinya, el plàtan, la pera, el kiwi, la mandarina, la taronja i l’aranja, les llimones, limes i pomelos, o el raïm. D’aquestes fruites parlarem en properes ocasions.

 

 

PER A CONTACTAR AMB LA COOPERATIVA (que téla seva seu a Olesa de Montserrat però associats a Martorell) TENIU AQUEST CORREU ELECTRÒNIC: coopmontserrati@gmail.com  

Proposta de recepta: POMES AL CAVA
 
Ingredientes (4 personas)
4 pomes royal gala.
100 grams de sucre,
25 grams de mantega,
½ pela d’una llimona,
2 decilitres de cava brut,
un got d’aigua.

Cóm ho fem:
Pelem i treiem els cor de les pomes. Les col·loquem en una cassola en el que només hi càpiguen elles i afegim el sucre, el cava, l’aigua i la pela de la llimona. Ho deixem coure tot durant 20 minuts a foc suau.  Abans que es desfacin, treiem les pomes de la cassola i les reservem en una safata. Mentre, es redueix el líquid de la cocció fins convertir-lo en un almíbar amb el que regarem les pomes. Es serveixen templades.

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell