El CEM mostra els resultats de la primera setmana d’excavacions a Sant Genís de Rocafort

 
01/07/2019

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha organitzat aquest diumenge al matí una jornada de portes obertes a les excavacions de Sant Genís de Rocafort. Una quinzena de persones –entre les quals hi havia el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González– ha desafiat l’onada de calor per conèixer i observar els resultats de la primera setmana de treballs arqueològics al monestir.

Des del dia 25, un equip de 12 persones –format per membres del CEM i estudiants d’Arqueologia– està duent a terme la segona campanya d’excavacions en aquest indret. Segons el vicepresident del CEM, Alfred Mauri, els primers dies de feina ja han donat resultats satisfactoris, tot i que reconeix que la tasca és complicada. “Sant Genís de Rocafort va quedar abandonat i la seva estructura es va desdibuixar, però afortunadament hem trobat indicis que ens permetran intuir com era”, ha dit Mauri.

Mauri també ha explicat que, a més de les tombes encastades al mur sud que ja coneixien, estan trobant “una estructura d’enterraments molt més complicada i extensa, a base de tombes que es troben a terra, construïdes amb obra”. Tal com ha dit el vicepresident del CEM, totes aquestes tombes estan espoliades des de fa segles, fet que impedeix extreure’n “restes antropològiques susceptibles d’estudi”. Tot i això, assegura que expliquen “com s’estructurava un cementiri d’aquestes característiques, que era el panteó familiar dels Castellvell”, els fundadors del monestir.

La segona i última setmana d’excavacions arqueològiques a Sant Genís se centrarà, en primer lloc, en un sector del panteó del qual només queden les restes d’uns treballs fets l’any 1937. En cas que aquesta tasca quedi prou avançada, l’equip començarà a treballar “al segon graó, que es correspon amb les dependències monàstiques, és a dir, l’espai on es desenvolupava la vida de la comunitat”, segons ha dit Mauri. També ha volgut recordar que aquesta comunitat monàstica era molt petita, formada per entre 6 i 8 persones, com a màxim.

Un cop finalitzades aquestes excavacions, començaran els treballs a Santa Margarida, que s’allargaran fins al 26 de juliol i es podran visitar el dia 24.