Manifest en defensa de la diversitat sexual, afectiva i de gènere en el Dia de l’Orgull LGTBIQ+

 
01/07/2019

Avui, 28 de juny, es commemora el Dia Internacional de l’Orgull Lesbià, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual (LGTBIQ+). La celebració coincideix amb el 50è aniversari dels aldarulls que el col·lectiu va patir l’any 1969 al bar Stonewall Inn, Nova York (EUA). Aquell dia, persones LGTBIQ+ es van manifestar per primera vegada als carrers després de viure la vulneració violenta dels seus drets. Martorell se suma a l’efemèride amb la lectura del manifest, que ha tingut lloc aquest migdia davant l’Ajuntament, la il·luminació del pont d’Anoia amb la bandera irisada i la pintada d’un mural aquest diumenge, de 9.00 a 21.00h, a l’amfiteatre del passeig de Catalunya.

La regidora de Benestar Social i Gent Gran, i coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Cristina Dalmau, ha estat l’encarregada de llegir el manifest que, a banda de recordar el 50è aniversari dels fets d’Stonewall, ha rememorat que en “fa 29 que l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat del llistat de malalties mentals i 41 anys des que es va eliminar el delicte d’homosexualitat de la llei de perillositat i rehabilitació social a Espanya”.

La lectura ha fet èmfasi en altres fites històriques. “L’any 1971 es va crear, clandestinament, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). El mes de juny de 1977, va haver la primera manifestació LGTBIQ+ d’Espanya, a la Rambla de Barcelona, i l’any 1987 una parella gai de Taradell es va plantar al jutjat de Vic per casar-se i hi va haver una manifestació de recolzament”.

L’any 2005, ara fa 14 anys, va ser un altre any clau en la història del col·lectiu: “Espanya es va convertir en el quart país del món a legalitzar el matrimoni homosexual. I nou anys després el Parlament de Catalunya aprovà la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, pionera a tot Espanya”.

La reivindicació ha posat l’accent en la Gent Gran LGTBIQ+, “la importància de la seva llibertat, que siguin qui són i estimin a qui estimin, lluitant vers la LGTBIfòbia als nostres municipis. Perquè estem fent un pas endavant i treballant per tal que la diversitat afectivasexual i de gènere s’incorpori definitivament a l’agenda i a les polítiques públiques amb la centralitat que mereixen, desenvolupant polítiques LGTBIQ+”.

Dalmau ha afirmat celebrar “l’avenç legislatiu” i ha reclamat que “cal seguir avançant en l’imaginari social, la cultura heteropatriarcal i els prejudicis que arrosseguen. Probablement, les noves generacions viuen més conscients i en concordança a la seva identitat que les generacions anteriors, que van viure aquella etapa repressiva i franquista. La gent gran LGTBIQ+ és el jovent d’aquella generació, que palpen el contrast de l’actualitat en la seva pròpia pell i sobre qui volem reivindicar la memòria històrica de les seves vivències”.