Més de 150 comerços de Martorell ja són col·laboradors del Voluntariat per la Llengua

 
05/08/2019

Continua creixent el nombre d’establiments de Martorell que col·laboren amb el Voluntariat per la Llengua (VxL), una campanya impulsada pel Consorci per a la Normalització Lingüística i a la que s’hi ha adherit el Servei Local de Català. La xifra de comerços adherits a finals d’aquest juliol ja se situa en 151 i ha experimentat un increment considerable els darrers mesos. La iniciativa vol facilitar la creació de nous espais d’ús del català per als aprenents de la llengua entre els comerços que s’hi impliquen.

Els 151 comerços participants situen Martorell “en el segon lloc d’entre els 13 municipis del Baix Llobregat que hi participen”, i que són coordinats pel Centre de Normalització Lingüística de Ca n’Ametller de Molins de Rei. Així ho explica el director del Servei Local de Català de Martorell, Andreu González Castro, qui valora l’increment com a “força important” respecte a l’any passat”.

De fet, el passat mes de juny n’hi havia 140, i el passat març, 106. González exposa que la pujada s’ha basat en una tasca de “moltes sortides als establiments per explicar què és el Voluntariat per la Llengua (VxL), una campanya en què els establiments es consciencien que poden ajudar els nous catalanoparlants a tenir un nou entorn en l’ús real de la llengua catalana fora de les aules”.


Tot això es plasma en les anomenades ‘pràctiques lingüístiques’: “Els nostres alumnes de català van a uns establiments que hem avisat prèviament i fan una mica de conversa en català. És una activitat satisfactòria per les dues parts: l’alumne veu que el català li serveix fora de l’aula, i el comerciant dona a conèixer el seu negoci”.A més, com explica González, aquesta pràctica serveix per “trencar estereotips racials o ètnics al voltant de qui utilitza la llengua”.

Els establiments de Martorell que estan perfectament capacitats per atendre els seus clients en català i que ja s’han adherit a la campanya estan identificats “amb un adhesiu que acostumen a posar en algun lloc visible, com ara a l’aparador o el mostrador, i fins i tot penjant a les seves partes els diplomes que els lliurem”.Arreu de Catalunya, ja són més de 3.000 els establiments comercials que es comprometen a poder atendre els seus clients en llengua catalana.

Un espai que ajuda tant als alumnes dels cursos de Normalització Lingüística, a les persones nouvingudes com als que volen practicar la llengua a disposar de més espais d’ús en el seu dia a dia.