Torras espera que quan la crisi del coronavirus s’acabi “siguem més solidaris amb un tercer món que seguirà patint gana, epidèmies i guerres”.

 
19/05/2020

L’escriptora martorellenca Natalia Demidoff ha publicat amb l’editorial Cuatro Hojas la seva darrera creació, Cartas desde África. El llibre recull relats escrits pel seu pare a principis i mitjans del segle passat durant els seus nombrosos viatges. L’autora ha volgut retre homenatge a la seva trajectòria davant la família, amics i resta de lectors publicant aquests textos, que situen el lector en diversos indrets del món i moments al llarg del segle XX.

Cartas desde África neix quan Natalia Demidoff troba, per casualitat, un compendi d’escrits del seu pare, Gregori Demidoff, entremig de la correspondència que enviava a la seva mare. Uns textos que va escriure i reescriure des de Ruanda, però que fan referència a experiències viscudes arreu del món per part d’aquest enginyer metal·lúrgic nascut a Tomsk (Sibèria), on recrea ambients, personatges, vivències i fins i tot contes inspirats en fets reals dels indrets que va anar visitant durant anys.

“El pare va viatjar molt a països d’Europa, d’Àsia, d’Àfrica i de l’Amèrica del Sud, va conèixer persones de molts ambients diferents. Li agradava molt estar amb la gent del país, parlar amb ells i observar-los”, comenta l’escriptora.

L’autora va recopilar tot el material trobat i el va traduir del rús, per a que “sigui més que un recull, un petit homenatge, i que família i amics tinguin un record d’ell”. Per situar cada relat en el temps i l’espai adequats, ha afegit una introducció de context, afegint anècdotes que hi estan relacionades i explicacions i detalls per al lector. A la part final, s’inclou una petita biografia de Gregori Demidoff, amb una selecció de fotografies i notes breus.

Gregori Demidoff “era enginyer, però li agradava molt la literatura i tenia uns sòlids coneixements, quasi enciclopèdics, de la producció literària a Rússia, França i Alemanya. Era un gran admirador de Guy de Maupassant i de Gustave Flauvert, i sabia recitar poesia en 3 idiomes. Li agradaven més els escrits curts que les novel·les, però ignoro si va escriure més coses”, destaca la seva filla.

L’autora s’ha especialitzat en les novel·les històriques, policíaques i juvenils. Per a explorar en aquest gènere més epistolar, s’ha ajudat de dos col·laboradors: “Una professora de rus que em va transcriure a ordinador les cartes del pare, ja que tenia una lletra difícil d’entendre, i un amic amb orígens russos que em va ajudar amb les traduccions de l’ambient rus i que va reconstruir aspectes de la biografia del pare, gràcies als relats”.

Demidoff se suma així a la creació literària feta a Martorell en aquest 2020. Altres creacions ja es van avançar pel passat Sant Jordi: es tracta de Viajar a Marte, de Míriam Rodríguez, El balancí, de Josep Maria Calaf i El enemigo oculto, de Juan Miguel Torrero. Tot això, a més de les darreres publicacions de clàssics de la literatura a càrrec de l’editorial martorellenca Adesiara.