Sis barris de Martorell anuncien la suspensió de les seves festes veïnals

 
19/05/2020

La present crisi sanitària del coronavirus i la incertesa de com evolucionarà el desconfinament en els propers mesos han portat a sis associacions de veïns de Martorell a suspendre les respectives festes de barri. Per ordre cronològic, es tracta de Buenos Aires, Can Bros, Pont del Diable, Can Cases, Torrent de Llops i Rodalies i Can Carreres.

De les 8 festes de barri que cada any se celebren a Martorell de juny a setembre, Buenos Aires n’és la més matinera -6 i 7 de juny. I habitualment aplega centenars de persones –sobretot el sopar de germanor i ball del dissabte a la nit i la sardinada del diumenge al matí-. Enguany, però, no podrà ser.

El president de l’Associació de Veïns de Buenos Aires, Ignacio Blázquez, reconeix que encara que la junta volgués o tingués llum verda per organitzar la festa “seria inviable, ja que no hi ha temps material de preparar-la des d’ara, caldria fer contractacions”, i afegeix que “l’entitat està de dol per la mort recent el nostre vicepresident Ramón Flores i d’una de les nostres col·laboradores, la Dolores Linares. Estem bastant tocats”.

Can Bros fa coincidir les festes amb el patró de la seva església, Sant Joan. Les havia programat els dies 20, 21, 23 i 24, però “la comissió de la Festa Major del barri, veient aquesta situació tan incerta de no saber ben bé què passarà al juny, ha decidit suspendre-la”, comenta el president de l’Associació de Veïns, el Joan Rodríguez. Recorda que “esperem celebrar-la l’any vinent amb més ganes que mai, senyal que la situació haurà millorat”.

Tot i ser el barri menys poblat de Martorell, amb menys d’una trentena de residents, Can Bros aplega cada any molts visitants a la cita. L’any passat, en la 25a edició, van organitzar sopar de germanor, paella, sardinada, una revetlla, concerts -havaneres, sardanes i dues nits de discjòqueis-, vermut, exposicions i campionat de futbolí, entre d’altres.

Coetànies en el calendari, les festes de Sant Joan del Pont del Diable tampoc se celebraran. “Hem suspès els actes previstos, el pregó, el sopar i concurs d’all i oli, l’arribada de la flama i revetlla i els jocs infantils i concert de Sant Joan per respectar el distanciament social necessari, ja que en tots els actes la concentració de gent era una constant”, comenta el secretari de l’associació, Isidre Ricart.

També s’anul·la la festa a Can Cases del primer cap de setmana de juliol, cita que sobretot aplega molts veïns del barri al voltant de la sardinada a la plaça de Santa Maria. El president de l’Associació de Veïns, Juan Ramón Rodríguez, explica que “no volem perjudicar la nostra gent, i per això no farem la sardinada ni la resta d’actes de la nostra festa major. Al setembre, en tornarem a parlar”.

Torrent de Llops i rodalies ho tenia tot previst per als dies 10, 11 i 12 de juliol, però degut “a les circumstàncies actuals i la incertesa del moment, la junta ha decidit suspendre les festes. Són un espai de convivència, reunió i participació i ara per ara les autoritats sanitàries ho prohibeixen”, destaca la secretària de l’associació, Marisol Solís. .

Solís avança que “si a la tardor podem tornar a una relativa normalitat, podríem incloure una festa de retrobament amb els veïns, amics i tothom qui ens vulgui acompanyar”.

Can Carreres també suspèn oficialment les seves festes de Sant Jaume. Ferran Vidiella, president de l’associació de veïns, diu enir clar “que al juliol serà impossible celebrar res. Havíem plantejar si fer quelcom més endavant, cap al setembre, però la realitat és incerta i millor posar seny i ser acurats, perquè volem el millor per a la gent del barri i de Martorell”.

Les dues últimes festes, al setembre

Les dues últimes festes del calendari són les que tenen lloc al setembre. Es tracta de la del barri Font de la Mina –que se celebra el primer cap de setmana- i la del barri de Rosanes –prevista pels dies 25 al 27 de setembre-. En ambdós casos, les respectives associacions veïnals disposen d’un major marge de temps per a prendre una decisió definitiva.