Museus de Martorell celebra el 25è aniversari de l’Ou com balla a través de Youtube

 
16/06/2020

Avui dijous, 11 de juny, se celebra el Corpus i des de Museus de Martorell volen compartir el tradicional Ou com balla de L’Enrajolada, Casa Museu Santacana, enguany de forma virtual degut a la crisi del coronavirus. Al Youtube de l’Ajuntament es pot veure un vídeo que recull imatges d’aquesta bonica festivitat que a Martorell compleix 25 anys.

La celebració del Corpus és una tradició viva que, degut a la situació sanitària, es reinventa arreu per celebrar-se digitalment amb catifes virtuals, rutes guiades des de casa, vídeos explicatius a les xarxes socials i tallers per fer en família. La tradició constitueix una de les més singulars estesa a moltes poblacions catalanes, entre elles la nostra. Aquest costum històric consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que durant la festivitat del Corpus es guarneixen per l’ocasió amb motius florals.

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Andreu González, explica que “la festivitat d’origen religiós se celebra 60 dies després del Diumenge de Resurrecció, però té també un vessant lligat al folklore amb la tradició vistosa de l’Ou com balla, que hem pogut contemplar i gaudir a Martorell durant 25 anys”.

“Normalment el que es fa a Martorell és guarnir el brollador de la font de l’Enrajolada i posar un ou que, màgicament, balla a sobre del raig d’aigua. Un ou ballarí que fa les delícies dels petits i ens deixa embadalits als més grans”. “Aquesta primavera és diferent i peculiar, però aquesta continuïtat, ni que sigui virtual, ens recorda que la vida sempre s’obre camí i que la primavera torna a esclatar cada any”, apunta González.

L’origen i significat d’aquesta activitat s’ignora. El que sí se sap és que el costum de guarnir i fer enramades, aprofitant que la primavera ofereix tot el seu esclat, el trobem documentat ja als Llibres de Comptes de la Seu al segle XVI. Sense anar més lluny, el 10 de juny de 1637 una partida contempla el pagament d’uns diners pels “ous que van servir per al sortidor el dia de Corpus”.

No falten teories i hipòtesis sobre la festa. El fet que l’objecte sigui un ou ha donat peu a relacionar-lo amb la vida, amb l’origen, amb la creació. La majoria de cultures i religions -egípcia, grega, etrusca, druídica, budista i també cristiana – han representat iconogràficament la forma ovoide com a principi d’una nova vida. No oblidem la simbologia dels ous de Pasqua com a sinònim de resurrecció.

Potser només és una distracció alegre, un dels senzills jocs d’aigua que tant han sovintejat en els patis assolellats de la Mediterrània i que trobem als jardins musulmans, plens de brolladors on s’hi solien llençar petites pilotes amb l’únic motiu de distreure la vista.

Enguany Barcelona celebra 700 anys de la celebració de la festivitat del Corpus, ja que la processó amb gegants, capgrossos i bestiari es va dur a terme per primer cop l’any 1320. A Martorell també disposem de la nostra pròpia processó del Corpus, amb un conjunt de 259 peces d’estany i llauna policromades de finals del segle XIX i procedents de la Fàbrica de Joguets d’Estany i Llauna de José Lleonart. Actualment, aquest conjunt no està exposat al públic i el conserven als magatzems de Museus.