Abril Castillo guanya el Premi Territorial del concurs literari en català Ficcions

 
23/06/2020

L’alumna del Col·legi La Mercè de Martorell Abril Castillo ha guanyat el Premi Territorial del Baix Llobregat de la 12a edició del concurs Ficcions, organitzat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC). L’objectiu és fomentar l’escriptura i la lectura en català entre els joves a través de la xarxa. Els premis es van lliurar ahir de manera virtual a través de la plataforma Instagram Live al compte @ficcions.

Ficcions és un concurs literari en català que proposa crear una història de ficció dividida en tres capítols. Pren com a punt de partida un primer inici que cal escollir d’entre vàries propostes. Hi podien participar joves de tots els territoris de parla catalana, des de 3r i 4t de l’ESO fins a Batxillerat i Cicles Formatius. Hi havia dues modalitats de participació: en grups de fins a tres membres o individualment.

Al concurs es van presentar més de 1.500 històries. El jurat va seleccionar 172 grups de finalistes d’entre ells: 109 són de Catalunya i Catalunya del Nord, 34 del País Valencià, 22 de les Illes Balears, cinc grups de la Franja del Ponent i dos d’Andorra.

Abril Castillo ha aconseguit el Premi Territorial del Baix Llobregat per l’obra LXXII, que versa sobre l’apocalipsi per una guerra biològica a conseqüència d’un virus. Quan va idear el text, el coronavirus era encara incipient a la Xina, per això, quan el rellegeix no deixa de sorprendre’s, salvant les distàncies.

La jove es va presentar al concurs atreta per la dinàmica del mateix i assegura que “és gratificant que et reconeguin qualsevol tipus de treball, però l’escriptura és una cosa més artística i m’agrada que arribi a la gent. M’agrada molt escriure per mi i també per als altres. Que li hagi agradat a algú que no et coneixes de res és genial”, explica.

Considera que el jurat ha valorat l’originalitat de la seva proposta i, sobretot, l’estil i la veu característica que en desprèn.

El Premi Territorial ha consistit en un smartphone o uns auriculars sense fils. També s’ha repartit el Premi Millor Història dotat amb un iPhone o Play Station i la Segona Millor Història amb un smartphone per a cada membre del grup. També hi havia el Premi per al Professor més Motivador de cada territori que han guanyat una estada de dos dies per a dues persones, i el Premi Territorial especial ciutat de Barcelona que ha repartit un iPad patrocinat per l’Ajuntament de Barcelona.