Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> L’exposició fotogràfica ‘Malanje-Kutala’ mostra un projecte solidari per empoderar joves africans
Les nostres noticies

L’exposició fotogràfica ‘Malanje-Kutala’ mostra un projecte solidari per empoderar joves africans

20/11/2017

Des d’aquest divendres i fins el proper 17 de desembre, els visitants de L’Enrajolada Casa-Museu Santacana poden veure l’exposició fotogràfica ‘Malanje-Kutala’. Els seus continguts plasmen l’acció de cooperació social del projecte Kutala impulsat per un grup de voluntaris que han ofert una educació artística a infants i joves africans per a empoderar-los. L’acció es va desplegar el 2016 a l’orfenat de Kudielela de Malanje, en el que habitualment fa camps de treball l’ONG Mans Mercedàries.

Les fotografies, les càmeres estenopeiques, el laboratori de revelat, els negatius i dos audiovisuals amb el making off són els continguts que s’exhibeixen d’aquest projecte que porta per nom Kutala. El nom no és casual, com explica el seu impulsor, Ignasi Aballí: “és un mot que significa ‘mirar’ en la llengua kimbundu, que es parla a Malanje. Reivindica la mirada de 25 infants i joves de l’orfenat Kudielela i la voluntat que, a través de la fotografia, es despleguin tallers d’educació artística i emocional”.

Aballí: “Volem que els joves expliquin la seva realitat”

L’objectiu final és “potenciar la creativitat artística i ajudar a empoderar el col·lectiu a través de la fotografia analògica”. Explica que els nens i joves són socialment menystinguts i no poden ser conductors de la seva pròpia història, perquè les imatges que arriben de l’Àfrica les elaboren fotògrafs europeus i americans. Per això, diu, “volem que siguin ells els qui se sentin protagonistes, que expliquin la seva realitat i que donin continuïtat a la seva cultura com a base per millorar l’autoestima”. Així, els cinc voluntaris van proposar reportatges temàtics, van ensenyar a fer fotografies amb llaunes i càmeres, van introduir els joves en la fotografia analògica i els van fer entrar en un laboratori de revelat.

Aballí explica que “els infants i joves de l’orfenat es van sorprendre molt en tenir les fotografies en paper, ja que a les ciutats només les veuen als telèfons mòbils”. També va tenir molt d’impacte el resultat final: l’exposició a Malanje, que curiosament va ser la primera que es feia a la ciutat. Ja a casa nostra, s’ha exhibit a la sala La Puntual de Sant Cugat del Vallès i ara ha arribat a Martorell. L’estiu vinent, el projecte continuarà a Moçambic, amb el suport d’un fotògraf professional d’aquest país.

Un projecte en col·laboració amb Mans Mercedàries

Kutala va començar a caminar l’any 2016 de la mà d’Ignasi Abellí i Mariona Ibàñez, i té el suport de voluntaris amb formació en els camps creatius de la fotografia, les humanitats, el disseny, la publicitat o el cinema. “Vam néixer com a prova pilot en col·laboració amb la Fundació Pere Tarrés i després vam desplegar-lo amb l’ajuda de l’ONG Mans Mercedàries”.

Molta afluència a la inauguració

Aquest divendres, un centenar de persones van assistir a la inauguració, en la que hi van intervenir Ignasi Aballí, el responsable de l’ONG Mans Mercedàries Ton Toset i l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa. Fonollosa va destacar que “és fantàstic poder ser en actes com aquest, d’entitats que dediquen el seu temps a millorar les condicions de vida de persones necessitades”. Toset va congratular-se de poder comptar també a l’ONG amb persones que, com l’Ignasi i altres membres de Kutala, impulsen projectes d’aquestes característiques.

Els horaris d’obertura de l’exposició seran els dijous i divendres de 18.00 a 20.00h i els dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00h.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 23.22.35.162  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell