Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> Concentració de senegalesos a Martorell per denunciar irregularitats electorals al seu país
Les nostres noticies

Concentració de senegalesos a Martorell per denunciar irregularitats electorals al seu país

04/02/2019

Prop d’un centenar de persones d’origen senegalès s’han concentrat aquest dissabte a la plaça de la Rosa dels Vents de Martorell per denunciar la situació política en aquest país de la costa oest africana. Els concentrats afirmen que el partit de govern duu a terme males pràctiques que impossibiliten el vot de part de la població, tant del mateix país com la resident a casa nostra, i la inhabilitació de candidats de l’oposició de cara a les eleccions presidencials del proper 24 de febrer.

La concentració forma part de les protestes que ciutadans del Senegal fan aquests dies a diferents punts del món. A Martorell, han reunit persones que viuen a la nostra població i a d’altres punts de Catalunya, com ara Mataró o Girona, sota la convocatòria de l’associació Ujojal, que agrupa uns 1.200 senegalesos residents al nostre país.

Un dels organitzadors, Saliou Sané Guyabi, fa vint anys que viu a Martorell. Denuncia que el partit de l’actual president Macky Sall -la coalició Benno Bokk Yaakar- ha “confiscat cartes d’identitat a part de la població perquè no puguin votar. Els documents els té en propietat el Ministre d’Interior i no els reparteix”, i afirma que es tracta d’una maniobra per “seleccionar i afavorir els afins al seu partit per guanyar les eleccions”. Una de les pràctiques que denuncia és el canvi d’ubicació: “quan es desplacen al lloc indicat, els diuen que allà no podran votar”.

Aquesta situació afecta també a senegalesos residents a casa nostra. Karamba Badji, resident a Martorell que és expresident d’Ujojal i actual responsable de l’agrupació local, explica que “estem aquí per denunciar la política antidemocràtica del govern actual per resoldre els problemes de passaport dels immigrants d’aquí”. Badji denuncia que hi ha molts compatriotes “que estan perdent els seus papers. Des del novembre passat hi ha hagut sol·licituds de passaports que no han estat lliurats i des del 2017 no tenim la carta d’identitat del Senegal”, imprescindible per poder votar el 24 de febrer.

Per la seva banda, Sané es refereix també a Khalifa Sall i Karim Wade, dos candidats a la presidència inhabilitats pel Tribunal Constitucional senegalès: “El primer és a la presó i el segon, al Qatar. Tenen por que puguin guanyar les eleccions”, afirma. Ambdós van ser acusats per malversació de fons i jutjats en uns processos que l’organització Amnistia Internacional va qualificar de “gir totalitari” i de “repressió contra els dissidents”.

Els manifestants es posicionen com a simpatitzants d’algun dels quatre candidats de l’oposició, que també demanen substituir el franc CFA com a moneda del país: “aquesta moneda procedeix de la colonització. Volem tenir-ne una que no sigui depenent de França. Tots els països que depenen d’aquesta moneda són els més pobres de l’Àfrica de l’oest. França ens ha arruïnat des dels anys 60 i fins ara i això obliga molts joves a emigrar a Europa. A nivell econòmic no som independents i volem treballar i aixecar el Senegal, un país que té molts recursos com ara petroli, or, gas o ferro”, diu Sané.

Per tot plegat, Sané i Badji consideren que el procés electoral “no és democràtic. Tenim dret a votar i a escollir els nostres dirigents”, i clamen fer visible aquest missatge perquè la comunitat internacional ajudi a aturar aquesta situació. Els concentrats no descarten fer més mobilitzacions.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 65.108.203.133  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell