Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> La ruta ‘Martorell, femení plural’, altaveu de dones transversals que han marcat la història
Les nostres noticies
Itinerari 'Martorell, femení plural'

La ruta ‘Martorell, femení plural’, altaveu de dones transversals que han marcat la història

25/03/2020

Carrers i places de La Vila han acollit aquest matí l’itinerari ‘Martorell, femení plural’, a càrrec de la historiadora Gemma Jiménez. El recorregut visibilitza les experiències, les lluites, els ideals i les actuacions de dones que han format part de la història local, però que sovint han estat oblidades en els relats oficials. La visita es repetirà dissabte vinent i s’emmarca en els actes commemoratius del Dia Internacional de la Dona.

‘Martorell Femení Plural’ recupera i posa en valor referents femenins locals indispensables per entendre Martorell entre els segles XI i XX. Divulga les tasques quotidianes de cura i manteniment vital, tradicionalment desenvolupades per dones, que han estat essencials per entendre el funcionament social i econòmic en qualsevol època i societat, tot i ser menystingudes, no remunerades i infravalorades. I reivindica els escenaris on l’empremta femenina ha estat decisiva per entendre les transformacions econòmiques, polítiques, culturals i socials.

La historiadora s’ha referit a “dones de diferents tipus i classes socials. Algunes de més visibles -les senyores feudals i la Reina Isabel II-, i d’altres amb una veu més oblidada, com treballadores del tèxtil, minyones, dides, artesanes, comerciants, bugaderes i polítiques molt actives, feministes i les que van fer possible la vida a la rereguarda de la guerra”.

La historiadora ha destacat “el passat de les dones en la República, moment en el que es van donar molts drets i llibertats a les dones, que després la Dictadura va aniquilar”, el paper “de les mestres republicanes, que van decidir que volien una escola coeducativa”, i de “les dones que durant la Guerra Civil es van associar per fer mítings, xerrades i activitats per als seus col·lectius i partits polítics”.

El recorregut s’ha fet a 12 espais patrimonials del nucli antic martorellenc. S’ha iniciat al portal d’Anoia i ha continuat a l’Enrajolada; el carrer dels Mestres Gomila i Reniu; l’edifici de Cal Nicolau; la Plaça de la Mare Sant Ramon o El Progrés.

Tot seguit, el grup s’ha dirigit al refugi antiaeri, a la plaça de la Vila, a l’antiga fàbrica de paraigües, a la capella de Sant Joan, al carrer d’Àngela Benaca i al pont del Diable.

Una vintena de persones ha participat en l’itinerari, entre les quals l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i diversos regidors de l’Ajuntament. La xerrada es repetirà el proper dissabte 14 de març (11.00h) i cal fer inscripció prèvia a museus@martorell.cat o bé trucant al telèfon 93 774 22 23. Alumnes de l’Institut Joan Oró hi prendran part el proper dilluns 9, i d’altres del Col·legi La Mercè hi van participar el passat dijous 5 de març.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 85.208.96.194  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
29300102030405
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell