Ràdio Martorell 91.2 fm

Pàgina principal >> Les Noticies >> El CEM participa al programa Geolodia amb vídeos i documents de sortides de camp
Les nostres noticies
El CEM participa al programa Geolodia amb vídeos i documents de sortides de camp

El CEM participa al programa Geolodia amb vídeos i documents de sortides de camp

20/05/2020

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) s’ha adherit al programa Geolodia impulsat per la Sociedad Geológica de España que organitza anualment 57 sortides de camp gratuïtes i obertes al públic. A causa de la crisi sanitària pel coronavirus, el programa es desenvolupa enguany per via telemàtica. El CEM hi participarà compartint, cada setmana, alguns dels seus vídeos divulgació geològica.

Una ruta a la vall de Siarb, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, és la temàtica del primer vídeo compartit pel CEM al programa Geolodia 2020. La propera setmana pujaran un d’Almería, que parla de dipòsits minerals. La resta tractaran la intrusió del mar durant l’Eocè a Osona; la creació d’esculls d’ostres gegants a Tarragona; els rius de lava que baixen al mar a Tenerife; els massissos de karst asturians; un ventall al·luvial a Candelada (Ávila); les pistes de fòssils del Juràssic a Bueña (Teruel) o el substrat d’aigua, gel i sal a Calassanç (Huesca), segons detalla el geòleg i membre del CEM, Josep Maria Tella.

A més, el CEM comparteix aquests dies al seu web documentació de les quatre sortides de camp del cicle ‘Quan Martorell no hi era’, coordinades per Tella i amb la participació d’altres especialistes. Són les titulades ‘Els rius Llobregat i Anoia’ –per estudiar els processos fluvials, materials i estructures geològiques-; ‘Rius, torrents i la serra de les Torretes’; ‘transgressió marina, terres i vins’ –per descobrir els indicis de la intrusió marina a Martorell d’ara fa 15 milions d’anys- i ‘Magma i mineria’ –amb visita a les mines de la serra de l’Ataix-.

Tella avança que, quan es pugui, se celebraran quatre itineraris més: “El cinquè serà pel parc de Can Cases per veure la zona de les fonts principals, els torrents i la geomorfologia. També en farem una a Costa Blanca, que va ser una zona de grans llacs amb dipòsits de sals i de guix. Seguirem a Can Bros i una última per revisar les seccions geològiques visibles a façanes de les cases de Martorell”.

El cicle es basa en sortides matinals gratuïtes i obertes a tothom amb una periodicitat trimestral, sempre en dissabte al matí. L’itinerari inclou explicacions geològiques i de ciències de la terra, complementades per continguts històrics i naturals al llarg del recorregut.

 

[ Fer comentari ]

   

El teu comentari ...

Enviant desde: 65.21.233.213  
Nom
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
Quins caràcters hi veus?

Amb això pretenem evitar l'inserció automàtica de comentaris (robots comercials, spam, ...)


Publicar comentari
 

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell