Ràdio Martorell ja té 29 anys. Lluny queda aquell 26 d’abril de 1981 quan, en plena Fira de Primavera, l’emissora municipal va iniciar les seves emissions des del 101.9 de la freqüència modulada amb tan sols 32 bats de potència. Llavors, les instal·lacions, que estaven ubicades a la planta superior de Cal Nicolau, a la plaça de la Vila, número 7, no passaven de tenir un petit locutori i una sala annexa amb el control de so, la discoteca i la mateixa redacció.
 
Sota la direcció de Jesús Zarco, l’emissora va haver de viure moments complicats des de bon començament, sobretot per la politització que el mitjà va patir, la qual cosa va provocar la dimissió de diversos col·laboradors. Com a fet anecdòtic, fins i tot a aquella època l’emissora va rebre una falsa amenaça de bomba que va provocar l’ai al cor de tothom. Per sort, tot això aviat va començar a formar part del passat, i el present i el futur de la Ràdio s’observava amb optimisme. El cessament de Zarco i la contractació dels primers professionals a nivell tècnic i de realització i presentació de programes van capgirar la situació.
 
Al 1983 es van estrenar nous locutoris, més tard la primera unitat mòbil i al 1985 la primera proposta de reglament del Patronat de Mitjans de Comunicació al qual s’hi van destinar 10 milions de pessetes com a pressupost. Una altra empenta considerable per l’emissora va arribar l’any 1987 quan va modificar la seva freqüència d’emissió passant als 106.0 megacicles. Va ser una època de prosperitat per Ràdio Martorell que va aconseguir presentar una amplia i regular programació amb continguts de qualitat. Fins al punt que l’emissora va començar a prioritzar també la formació de nous locutors i va ser seu al 1988 de cursos de ràdio organitzats per les Emissores Municipals de Catalunya. Això també es va traduir en una nova millora important en els equips tècnics. Però enmig de tot aquest panorama, van saltar les alarmes: la SGAE, Societat General d’Autors i Editors, va denunciar l’emissora amb la intenció de cobrar les quotes pertinents en concepte de drets d’autor.
 
Finalment, l’any 90, l’emissora i l’SGAE van posar-se d’acord amb la signatura d’un pacte que no dictava una resolució tan dràstica pels interessos de la ràdio municipal.  Superat un nou entrebanc, l’emissora va tornar a progressar. Amb Margarida Moles com a nova responsable des de 1991, es va traslladar l’antena d’emissions al Pou del Merli la qual cosa va significar ampliar la zona de cobertura a tots els barris de Martorell i, en conseqüència, d’una força potencialment considerable. Aquesta potencialitat es va consolidar amb l’adquisió de millors equips: un emissor d’FM de 250 wats, una unitat mòbil d’UHF de 12 wats, substitució de pletines per cintes de cassette, i fins i tot un reproductor de cd’s i un telèfon mòbil el 1993!.
 
En aquest repàs tampoc podem oblidar-nos de les anomenades “Festes de la ràdio”, festes amb molta acollida des de la seva primera versió, l’any 94, o de les també ja tradicionals “Trobades d’oïents”. Amb motiu d’aquest 25è aniversari es recuperaran ambdues celebracions ja que fa un temps es van deixar de fer.
 
Un dels canvis més importants per la progressió de Ràdio Martorell, però, es va donar el març de 1996, quan la ràdio estava apunt de celebrar 15 anys. Entre els dies 16 i 17 els estudis van deixar la Vila per passar a emetre des de la planta superior del nou Centre Cultural, al barri del Camí Fondo, amb l’assistència de més de dues-centes persones en la inauguració. Aquestes noves dependències, on encara residim, estan formades per tres estudis, dos controls de so, un espai per l’arxiu discogràfic, una àrea de redacció i un petit espai com a taller de reparacions tècniques. Tot plegat va comportar també més millores tècniques que ens situaven de nou com una emissora municipal de referència a Catalunya. Després d’un trasbals tan important però positiu com aquest, l’emissora viu consolidant-se i estabilitzant-se cada vegada més en els últims anys.
 
Amb Assumpta Mera al capdavant de l’emissora durant 8 anys i actualment amb Irene Jurado com a coordinadora, l’emissora segueix tirant endavant des del 91.2 de la FM amb la intenció de millorar qualitativament en el seu servei, amb la renovació progressiva dels equips, l’ampliació de la zona de cobertura que la converteix en una de les ràdio municipals més potents, l’ampliació de les hores diàries d’emissió de producció pròpia, es compta amb més i nous col.laboradors que són l’ajuda indispensable per configurar l’actual programació, una programació repleta de programes de contingut que persegueix la màxima professionalització... tot plegat, per servir aquells que fan d’aquesta feina la nostra raó de ser. Només ens queda doncs, felicitar-nos per tots aquells que hem fet possible una fita tan important com aquesta, 29 anys de la ràdio municipal. Per molts anys!!!!

Març2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  Un producte de:

www.aMartorell.com
  Col.labora:

Logo Solvay Martorell