Finalitza la campanya d'excavacions a Santa Margarida

 
02/08/2008

El passat divendres 1 d'agost va finalitzar la campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment de Santa Margarida de Martorell que s'havia iniciat el 14 de juliol.

 

Els treballs portats a terme han permès l'estudi de restes arqueològiques que corresponen a les diverses fases històriques presents al jaciment i que abasten des del segle V fins al XX. Especialment s'han identificat noves edificacions i sitges corresponents a la fase d'ocupació de la sagrera creada durant la segona meitat del segle XI, així com nombrosos elements de la necròpolis dels segles V al VIII i construccions annexes a l'església primitiva. Tot plegat confirma un any més la importància d'aquest jaciment i la seva extensió, el que el fa mereixedor de la continuïtat de la recerca.

 

Com és habitual, abans de finalitzar la campanya es va realitzar la jornada de portes obertes que enguany va tenir lloc el dia 30 de juliol i es va dedicar a conèixer la fase més primitiva del jaciment corresponent a l'església i la necròpolis datada aproximadament a l'any 500.

Imatge de la visita comentada al jaciment el dia de portes obertes

 

L'equip d'arqueòlegs, dirigits per la Dra. Rosario Navarro, el Dr. Alfred Mauri i l'arqueòloga Montserrat Farreny, ha comptat amb el suport dels arqueòlegs Pablo del Fresno i Esther Travé, i ha estat integrat per una quinzena d'estudiants d'arqueologia provinents de diverses universitats de Catalunya, de la resta de l'estat i de Polònia.

 

El proper mes de setembre s'iniciarà el treball de laboratori per tal de completar l'estudi dels materials i la informació obtinguda durant aquestes tres setmanes de treball de camp. També per aquelles dates es preveu el desenvolupament del projecte de consolidació de restes arqueològiques excavades en anys anteriors i que se situen en sectors on l'excavació ja ha estat completada. Això farà possible l'inici del procés de museització del jaciment per tal de fer-lo visitable de forma progressiva.

 

El projecte de recerca, gestionat pel Centre d'Estudis Martorellencs en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, ha comptat amb el suport econòmic de l'Ajuntament de Martorell i la Generalitat de Catalunya.