La doctora especialista en oncologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell Carla Bellido va parlar aquest dimecres a l’Auditori de la importància de la detecció precoç a l’hora de superar un càncer de còlon, el tipus de tumor més freqüent al continent europeu en l’actualitat. La realització de l’screening o prova de detecció de sang a la femta, és una de les mesures que ajuden a combatre’l a temps i a poder evitar tractaments més agressius. També va parlar dels principals símptomes, el risc de contraure la malaltia i consells per minimitzar les possibilitats de patir-la. El de còlon és, en l’actualitat, el tipus de càncer més freqüent a Europa i el segon a l’estat espanyol després del de pulmó, amb 25.000 casos diagnosticats cada any. Afecta per igual homes i dones i de diferents edats, però les autoritats sanitàries recomanen especial atenció a partir dels cinquanta anys, especialment quan hi ha antecedents familiars de persones que han patit colitis ulcerosa o Malatia de Crohn, o la síndrome de Lynch. Poden esdevenir símptomes de la malaltia una alteració de les deposicions que comporti diarrea o estrenyiment, una sensació de cansament o bé la localització de sang en la femta. Per això, Bellido explicava la importància de l’screening o prova de la sang a les deposicions, que pot fer augmentar molt les probabilitats de curació, que són d’un 90% segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer.
L’especialista va fer esment al protocol a seguir per part de l'hospital martorellenc en aquests casos. Després de la prova, si es detecta sang a la femta, s’envia a l'especialista digestiu, que fa colonoscòpia, i el següent pas si es detecta alguna cosa és el cirurgià, qui s’encarrega de fer el TAC. Bellido insistia però en la importància del treball interdisciplinar de diversos especialistes, ja que el càncer de còlon pot variar molt en cada pacient.
També va aconsellar una dieta sana i rica en fruites i verdures i que no sigui rica en greixos animals, no fumar i caminar almenys una hora i mitja diària. Bellido va parlar dels diferents tipus de tractaments: l’endoscòpia digestiva -el procés més senzill, una extracció amb pinça en casos molt localitzats i petits-, o el tractament quirúrgic per a càncers localitzats. La radioteràpia és una tècnica que crema el tumor aplicant corrents ionitzants a la zona afectada, i en un últim nivell s’hi trobaria la quimioteràpia, l’ús de fàrmacs per aturar l’avenç de les cèl•lules canceroses i després poder extirpar-les amb la cirurgia. Una tècnica que comporta efectes secundaris com la pèrdua de defenses, sequedat de la pell, alteracions de l’aparell digestiu com vòmits, estrenyiment i alteració dels gustos, insomni i irritabilitat, alteracions de la regla i de l'erecció masculina.
La xerrada estava emmarcada dins la Tarda Oberta, i va comptar amb la presència de la regidora d’ensenyament, benestar social i salut Mercè Morera. Carme Cordón, tècnica del Servei d’informació i atenció a les Dones, i Montserrat Campmany, en qualitat de presidenta de la junta local de Catalunya Contra el Càncer, van donar la benvinguda al prop de centenar de persones assistents.