La Biblioteca Martorell dedica el mes de desembre a divulgar la cuina saludable i aquest dilluns va organitzar un taller de nutrició amb més d’una trentena de participants. La conductora va ser Marta Vergés, autora del llibre Menja’t el tarro, 60 receptes vegan friendly per donar marxa al dia (Cossetània). A les seves pàgines ofereix idees per omplir les carmanyoles de vidre o pots de menjar saludable, que equilibri l’energia diària i que, a més, sigui de seguiment atractiu i divertit.
L’expressió col·loquial menjar-se el tarro acostuma a tenir una connotació negativa, de preocupació davant algun fet. Però al llibre es busca l’efecte contrari. El tarro (pot) és el recipient de vidre que ens podem endur a la feina ben carregat amb alguna de les 60 receptes que s’hi il·lustren, elaborades amb aliments naturals, vitals, ecològics i convenients a l’organisme.
Vergés els presenta d’una manera divertida: “no cal pensar que menjar saludable és avorrit o que implica fer una dieta. M’agrada plantejar un model diferent, per passar-ho bé, experimentar i demostrar que menjar bé no està renyit amb els sabors, els colors i allò que condimenta els àpats”.
L’origen del llibre és un viatge als Estats Units, en el que va descobrir l’ús habitual de pots de vidre com a contenidors d’aliments: “són més sans que no pas les carmanyoles de plàstic i ens els podem endur a la feina. Si els omplim de bons aliments que combinin de manera adequada, farem una millor la digestió i tindrem més energia”.
“La dieta mediterrània és de les millors, però sovint no la fem bé”
En aquest sentit, reconeix que “pels estudis i els articles existents, la dieta mediterrània és de les millors que hi ha”, però també diu que “sovint creiem que la fem bé, però hi afegim molts precuinats. Hi ha gent que es torna vegana o vegetariana i que continua consumint productes processats i, per tant, la fan malament”. Per això, recomana analitzar la compra setmanal i la presència que hi tenen els productes d’origen natural i els processats.
Comunicadora experta en dietètica i nutrició
L’autora, que ha estudiat Ciències de la Informació i ha treballat en màrqueting i comunicació, és una apassionada de la nutrició, la salut i la medicina alternativa. Això l’ha portada a ser diplomada en teràpies naturals -quiromassatge, reflexoteràpia, drenatge limfàtic, reiki i macrobiòtica- i tècnica especialista en dietètica i nutrició. A la Biblioteca va oferir els seus coneixements a la concurrència a través d’un taller pràctic sobre com combinar aliments saludables. La va acompanyar i presentar Gerard Pérez, propietari de l’establiment Viu Sa de Martorell.