aMartorell.com

L�App cultural de l�Ajuntament de Martorell   
Pàgina principal >> Societat >> Najat El Hachmi parla de ‘Dilluns ens estimaran, on dues joves lluiten per la...
Noticia

Najat El Hachmi parla de ‘Dilluns ens estimaran, on dues joves lluiten per la llibertat individual

Ràdio Martorell 91.2 fm
21/04/2021

Comparteix
Presentació 'Dilluns ens estimaran' de Najat El Hachmi

L’escriptora Najat El Hachmi ha vingut a la terrassa exterior de la Biblioteca Martorell a parlar del seu Dilluns ens estimaran, novel·la amb la que va guanyar el Premi Nadal 2021. L’osonenca d’origen marroquí hi descriu l’esperit de superació de dues joves a la recerca de la seva llibertat individual, saltant obstacles relacionats amb origen, classe social i gènere. El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Andreu González, i la directora de l’equipament, Mercè Parera, han acompanyat l’autora a l’estrada. També hi ha assistit la regidora de Serveis Urbans, Elisabeth Plaza.

A Dilluns ens estimaran dues noies joves “s’inicien en la vida adulta. És la història de la seva amistat i de totes les lluites que han d’encarar per fer les coses més normals que fem tots: accedir a una feina, descobrir l’amor, la sexualitat. És la iniciació i camí cap a la llibertat que intenten conquerir”. El Hachmi resumeix així la seva darrera creació literària.

I posa sobre la taula tots els entrebancs: “El context, les famílies de procedència migratòria, un barri molt empobrit i el fet de ser dones, una de les més limitadores”.

També recull altres preocupacions comunes a la resta de dones, com ara “el malestar de les protagonistes amb el propi cos”. Sensació que ha copsat arran de les aportacions i interaccions mantingudes, cada cop amb més freqüència, amb altres dones d’origen immigrant que la llegeixen.

De l’intercanvi, El Hachmi conclou que “hi ha qui pensa que en no haver nascut en la cultura occidental escapes a aquest malestar, però no és així. En aquesta societat trobes moltes pressions sobre les dones i els seus cossos. És increïble que suportem tot aquest sistema, és molt difícil viure en pau amb nosaltres mateixes”.

La novel·la (Edicions 62) ha estat reconeguda amb el Premi Nadal 2021. “És la possibilitat d’arribar a lectors a qui no havia tingut la possibilitat de conèixer fins ara”, descriu.

“Per escriure cal tenir una certa esperança en el futur i optimisme”

Preguntada per com ha afectat la pandèmia a la seva capacitat creadora, l’escriptora exposa que “el fet de veure gent passant-ho malament em va afectar, i la sensació de perill no va ser bona per a la creativitat. Però tot plegat formava part de la necessitat de resistir”. I la resistència la va empentar cap al futur: “Per escriure has de tenir una certa esperança en el futur i un mínim d’optimisme, encara que els escriptors a vegades puguem semblar molt pessimistes”.

Per l’autora, els narradors “estem fent un exercici de projectar-nos en el futur, ja que fem una feina que algú rebrà d’aquí a un temps, no pas de forma immediata”.

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Gener2025

DlDmDcDjDvDsDg
30310102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102

Publicitat



-->









acpg

acpg





  Un producte de:

www.aMartorell.com