Des d’avui i fins al 5 de juliol, la Biblioteca Martorell acull l’exposició Joan Triadú a la ciutat dels llibres. L’exposició s’emmarca dins els actes que es portaran a terme enguany arreu del territori per commemorar el centenari del naixement a Ribes de Freser de Joan Triadú, la trajectòria vital del qual va estretament lligada a l’evolució de la cultura catalana del segle XX.
Joan Triadú va ser mestre, pedagog, crític literari, escriptor, traductor i, sobretot, un gran defensor de la llengua catalana i activista cultural. La tècnica de la Biblioteca Municipal, Josefina Canals, explica que “com a persona, Triadú té molts reconeixements, entre els quals es poden destacar la Creu de Sant Jordi el 1982 o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, a l’any 1992”.
L’exposició Joan Triadú a la ciutat dels llibres consta d’un total de sis plafons, a través dels quals es fa un breu repàs per la trajectòria literària de Joan Triadú. Podem trobar així doncs com se’ns parla de la seva figura com a escriptor i assagista en tota la seva cronologia literària, a la vegada que també el seu treball com a crític literari durant més de 64 anys.
A partir d’aquesta tasca, “Joan Triadú es va permetre posar sobre una balança tot el que hi havia al país i fer-ne una tria, que li va servir més tard per dur a terme les seves conegudes antologies i repartir-les entre els diferents mestres de català”, avança Canals.
Finalment, l’exposició repassa també la seva tasca com a activista esperançat i els referents literaris que va crear amb el pas del temps, entre els quals destaquen els escriptors Víctor Català – pseudònim de Caterina Albert -, Pompeu Fabra i Poch o Josep Vicenç Foix i Mas.