Del 25 al 29 d’octubre, Martorell celebra la Setmana de l’Energia amb un seguit d’actes. La Regidoria de Medi Ambient ha programat una exposició; la presentació de l’Avanç del Pla de Transició Energètica; un taller sobre el canvi d’energia i una jornada tècnica sobre la Transició Energètica a la Indústria. ‘De motius en sobren. Fem-ho. Fem el salt al nou model energètic’ és l’eslògan triat per representar la Setmana.
Els seus objectius són “conscienciar la societat per avançar en el canvi d’hàbits de consum energètic, inspirar noves idees i construir aliances per satisfer necessitats energètiques i complir amb els objectius climàtics”, destaca el regidor de Medi Ambient, Albert Fernández.
Afegeix que el consistori local “fa més de 10 anys que s’hi suma, amb activitats relacionades amb l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica”.
Des del dilluns, el vestíbul del Centre Cultural acollirà l’exposició ‘Actuem amb energia‘, que s’inaugurarà oficialment el dia 27 (18.30h). És interactiva, de gran format, i l’ha cedida la Diputació de Barcelona. Els visitants aprendran sobre les fonts d’energia, el canvi climàtic i conseqüències, i com ser eficients i estalviar amb la il·luminació, els electrodomèstics, la climatització, la mobilitat i el consum. Hi serà fins el 7 de novembre, de dilluns a divendres -de 08.30 a 22.00h-, dissabtes de 10.00 a 14.00h i diumenges de 16.00 a 20.00h.
El dimarts 26, (19.00h, segona planta del Centre Cultural), es farà el taller ‘Canvia d’energia’, que també es podrà seguir en línia una hora abans, en aquest enllaç, i mitjançant inscripció prèvia. “Un tècnic format per l’Institut Català de l’Energia explicarà per què la paguem tant i donarà les claus de com estalviar-la, produir-la i ser més eficients en el consum”, diu Fernández. Es recomana inscripció al telèfon 93 775 34 34 o a mambient@martorell.cat), i portar una factura de casa.
El dia 27 (19.00h, segona planta del Centre Cultural) es farà un avanç del Pla de Transició Energètica. L’enginyer Josep Mª Ortiz Prat, qui ha contribuït a elaborar el de Martorell, explicarà objectius, context i eixos estratègics, basats en obtenir energia local renovable i per a tothom; reduir la demanda energètica i fer una gestió més eficient de l’energia, aigua i residus i treballar per una mobilitat més eficient, entre d’altres”, comenta Fernández.
La jornada tècnica ‘Visió tecnològica i econòmica de generació i consum d’energia renovable a la indústria. Transició energètica i descarbonització a la indústria’, serà el 28 (10.00h, Molí Fariner). Explicarà que el marc tarifari actual d’energia elèctrica i la pujada de preus del gas estan impactant directament en la indústria, i confirmen que el model energètic ha de ser renovable i descarbonitzat. S’hi defensarà una transició energètica ja present i que és palanca impulsora del model econòmic que farà sostenibles les empreses.