El programa de la Setmana Europea l’Energia Sostenible a Martorell ha continuat aquest dimecres amb la inauguració de l’exposició Actuem amb energia i la presentació de l’avanç del Pla de Transició Energètica. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Medi Ambient, Albert Fernández, han presidit tots dos actes al Centre Cultural.
Actuem amb energia és una exposició interactiva i de gran format de la Diputació de Barcelona, visible a l’equipament fins al 7 de novembre i que també es pot veure en línia. Parla d’energia i de les seves fonts, de l’evolució del seu ús en la història, del cost, de l’impacte generat pels combustibles fòssils i de les seves conseqüències en el canvi climàtic, provocades per l’increment de la presència de CO2 a l’atmosfera.
“El canvi climàtic és una realitat, i hem de fer una transició cap a la descarbonització, és a dir evitar l’alliberament de diòxid de carboni a l’atmosfera. Aquesta exposició ens explica quines són les energies renovables cap a les que hem de tendir”, ha destacat Fonollosa durant la visita guiada a la mostra, a càrrec de la tècnica Anna Villaexcusa, de l’associació Ambiental Biosfera.
L’exposició dona pautes a la ciutadania per moderar l’impacte del canvi climàtic. Recorda que amb un cost baix o nul, podem reduir el consum energètic a casa entre un 10% i un 40%. Per exemple, apagant els llums quan sortim d’una habitació -la llum suposa el 16% del consum d’energia casolà-, amb un ús més racional de la climatització -el 47% de l’energia a les llars-, omplint rentadores en fer bugada o fomentant els desplaçaments a peu quan sigui possible -el transport carbonitzat representa el 38% de les emissions de CO2 a Catalunya-.
Fonollosa ha subratllat que “si fem les coses ben fetes i reduïm usos, consumirem menys energia, se’n necessitarà menys i aleshores les renovables cobriran gran part de la demanda energètica que tenim”.
Tot seguit, s’ha presentat un avanç del Pla de Transició Energètica de Martorell. L’enginyer Josep Maria Ortiz Prat, assessor i gestor energètic independent, n’ha detallat objectius, context i eixos estratègics.
Aquestes estratègies pretenen la generació d’energia local renovable i per a tothom; la reducció de la demanda energètica; una gestió més eficient de l’aigua i dels residus; una mobilitat més eficient; una acció climàtica i l’apoderament de la ciutadania.
L’alcalde ha expressat que “les administracions hem de fer apostes decidides i saber què hem de fer per a que els ciutadans prenguin cada cop més consciència dels canvis que cal que fem tots plegats”.
El Pla de Transició Energètica és encara un esborrany, i es podrà consultar fins al 15 de novembre al web martorell.cat/setmanaenergia. També es podran fer suggeriments i aportacions enviant un correu a mambient@martorell.cat.